Kuchnia
Mini sałatki z krewetkami

Jeśli lubicie krewetki, nie będziecie zawiedzeni. Dziś sałatka z krewetkami z zalewy, bardzo popularnymi w Norwegii, podawanymi najczęściej na kanapkach. U mnie sałatka była podana w szklankach jako przystawka.
Składniki:
- 200 g krewetek w zalewie
- 1 cytryna
- 2-3 gałązki koperku
- kilka rzodkiewek
- 1/2 ogórka- kiełki np. lucerny lub rzodkiewki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól

Przygotowanie:
Krewetki odsączyłam. Z połowy cytryny starłam skórkę, wycisnęłam sok z całości. Koperek drobno posiekałam, dodałam do soku i skórki z cytryny, dolałam oliwę. Całość wymieszałam i polałam krewetki. Odstawiałam na 30 min.
Rzodkiewkę i ogórek pokroiłam w drobną kostkę. Majonez wymieszałam z ketchupem i jogurtem, doprawiłam solą. Krewetki z marynatą nałożyłam do 4 szklanek, następnie lekko polałam sosem, na wierzch położyłam ogórek z rzodkiewką, które ponownie polałam sosem. Na koniec nałożyłam kiełki.

Smacznego!
Przepis przygotowała Katarzyna Smól - autorka bloga Moje gotowanie w Norwegii.

Reklama
To może Cię zainteresować
6