Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

11
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Mini sałatki z krewetkami

Katarzyna Smól

13 czerwca 2015 06:49

Udostępnij
na Facebooku
Mini sałatki z krewetkami


Jeśli lubicie krewetki, nie będziecie zawiedzeni. Dziś sałatka z krewetkami z zalewy, bardzo popularnymi w Norwegii, podawanymi najczęściej na kanapkach. U mnie sałatka była podana w szklankach jako przystawka.

Składniki:

 

  • 200 g krewetek w zalewie
  • 1 cytryna
  • 2-3 gałązki koperku
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 ogórka- kiełki np. lucerny lub rzodkiewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
Sałatka z krewetkami


Przygotowanie:


Krewetki odsączyłam. Z połowy cytryny starłam skórkę, wycisnęłam sok z całości. Koperek drobno posiekałam, dodałam do soku i skórki z cytryny, dolałam oliwę. Całość wymieszałam i polałam krewetki. Odstawiałam na 30 min.

Rzodkiewkę i ogórek pokroiłam w drobną kostkę. Majonez wymieszałam z ketchupem i jogurtem, doprawiłam solą. Krewetki z marynatą nałożyłam do 4 szklanek, następnie lekko polałam sosem, na wierzch położyłam ogórek z rzodkiewką, które ponownie polałam sosem. Na koniec nałożyłam kiełki.


Sałatka z krewetkami


Smacznego!

Przepis przygotowała Katarzyna Smól - autorka bloga Moje gotowanie w Norwegii.



Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok