Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Katarzyna Smól

23 maja 2015 07:15

Kopiuj link
Migdałowe ciasto z rabarbarem


Ku mojej wielkiej radości w norweskich ogródkach rośnie już rabarbar. Uwielbiam kwaskowy smak rabarbaru, najlepiej jeśli połączony jest ze słodkimi nutami.

Jednym z takich połączeń są słodkie truskawki. Do tego słodka, maślana kruszonka. Wszystko na pysznym ucieranym cieście. Tak oto mamy przepis na idealne ciasto na majowy weekend :)

Składniki:

  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 180 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli
  • 300 g rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • garść płatków migdałowych

 

Migdałowe ciasto z rabarbarem

 


Plus składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 75 g mąki

 

 

Migdałowe ciasto z rabarbarem

 


Owoce kroję na małe kawałki i mieszam z 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami brązowego cukru. Składniki kruszonki mieszam ze sobą i palcami łączę w drobne grudki. Masło (powinno być w temp. pokojowej) ucieram z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaję jajka, jedno po drugim cały czas mieszając. Następnie dodaję ekstrakt migdałowy i sól a potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wykładam do kwadratowej małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wsypuję owoce, na nie kruszonkę. Posypuję wierzch płatkami migdałowymi. Ciasto piekłam długo, bo 1 godz. i 15 min. w 170 stopniach, ale u Was ten czas może być krótszy, dużo zależy od tego jak bardzo wodniste będą owoce. Wierzch ciasta powinien być zwarty i przyrumieniony, a po włożeniu w ciasto patyczka, nie może być na nim widać surowego ciasta.

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Smacznego!

Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii





❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok