Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Melba

Katarzyna Smól

19 kwietnia 2014 06:22

Kopiuj link
3
Melba


To pyszne ciasto, które może zastąpić sernik na świątecznym stole.




Melba Ilony - pod taka nazwą znalazłam to ciasto kilka lat temu w jednym z dodatków kulinarnych Gazety Wyborczej. Brzmiało tajemniczo, receptura była intrygująca, zdjęcia kusiły ale dopiero z okazji tegorocznych Świąt Wielkanocnych postanowiłam je zrobić. I od razu zadałam sobie pytanie, dlaczego tak późno? Bo ciasto jest pyszne, lekkie i ma niepowtarzalny smak lekkiego serowego kremu.

melba



Składniki:


- 1 opakowanie długich biszkoptów

- 2 puszki brzoskwiń (lub jedna jeśli wolicie w cieście mniejsze kawałki)

- 1 l. mleka Hel

- 400 g kwaśnej śmietany

- 6 jajek

- 200 g masła

- 1 szklanka cukru pudru

- sok z 1/2 cytryny

- łyżka cukru waniliowego

- 50 g brandy (ja użyłam Mailbu - polecam)


Składniki na polewę:


- 6 łyżek cukru

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki kakao

- 3 łyżki kwaśnej śmietany


Najpierw zagotowałam mleko i odstawiłam do lekkiego przestudzenia. Jajka wymieszałam mikserem ze śmietaną i dodałam do jeszcze ciepłego, ale niegorącego mleka. Ponownie postawiłam na palnik, ale tylko po to, by mleko podgrzać, ale co ważne nie zagotować. Chodzi o to, aby wytrącił się twarożek, który zebrałam łyżką cedzakową i odłożyłam na sitko wyłożone ściereczką (czyli procedura taka, jak przy robieniu twarogu).

Zebranego twarożku nie wyciskałam, tylko odstawiłam na całą noc do obcieknięcia (w chłodnym miejscu). Na drugi dzień (lub po kilku godzinach, jeśli pracę rozpoczniecie rano) zmiksowałam miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo dodawałam masę serową cały czas mieszając. Na koniec wlałam malibu i sok z cytryny, wymieszałam.

Na dnie tortownicy ułożyłam biszkopty (można je delikatni nasączyć syropem, w którym są brzoskwinie). Na biszkopty nałożyłam połowę masy serowej, na nią ułożyłam pocięte w plastry brzoskwinie, następnie resztę masy serowej. Potem zrobiłam polewę czekoladową rozpuszczając i mieszając wszystkie składniki w garnku. Polewę rozsmarowałam na cieście, kiedy była jeszcze ciepła i rzadka.


Smacznego i Wesołych Świąt!


melba

melba



Zapraszam na moją stronę na facebooku.



❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok