Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Marchewkowe muffiny

Katarzyna Smół

17 października 2015 08:00

Udostępnij
na Facebooku
Marchewkowe muffiny


Macie ochotę na coś szybkiego do kawy? Sięgnijcie po przepis na pyszne muffiny marchewkowe.


Jeżeli lubicie ciasto marchewkowe, polubicie także te muffinki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, pachną korzennymi przyprawami, ciasto jest puszyste, a dzięki marchewce także odpowiednio wilgotne.

Dla mnie obowiązkowo należy dodać do nich kawałki gorzkiej czekolady. Dodatkowym plusem muffinek jest proste przygotowanie. Ciasto robi się naprawdę bardzo łatwo i szybko, a po upieczeniu, w domu długo unosi się delikatny cynamonowy aromat. Gorąco polecam!

Składniki:

Miska nr 1:
- 4 średniej wielkości marchewki obrane i starte na tarce o średnich oczkach
- 3 jajka rozmiar L
- 3/4 szklanki oleju
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią

Miska nr 2:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 kostki gorzkiej czekolady drobno posiekanej

Sposób przygotowania:

W misce nr 1 wymieszałam marchewki, jajka, olej, brązowy cukier oraz cukier z wanilią. W misce nr 2 umieściłam składniki „suche”, które później dodałam do mokrych i mieszałam krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto nałożyłam do papilotek w formie na muffiny (12 szt.). Piekłam 25 min. w 180 stopniach. Gotowe i ostudzone możecie polać lukrem, choć ja osobiście wolę je bez tego dodatku.


muffiny


Smacznego!


Przepis pochodzi z bloga www.gotowaniezpasja.blox.pl
Autor zdjęć: Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok