Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Marcepanowe ciasto z wiśniami

Katarzyna Smól

06 czerwca 2015 07:41

Kopiuj link
Marcepanowe ciasto z wiśniami


Pyszne ciasto dla tych, którzy lubią ciężkie i wilgotne ciasta. Słodkie, czekoladowe, ale przełamane smakiem kwaśnych wiśni. Idealne na deser w te deszczowe i zimne dni...

Składniki: 

- 300 g wiśni mrożonych 
- 100 g masła w temp. pokojowej 
- 100 g cukru 
- 3 jajka 
- 250 g czekolady 
- 150 g orzechów 
- 100 g masy marcepanowej 

Ciasto marcepanowe
fot. Katarzyna Smól

Wiśnie rozmroziłam i odsączyłam. Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodawałam po jednym żółtku cały czas miksując masę. Następnie dodałam 100 g startej czekolady, startego marcepanu i posiekanych orzechów (część zostawiłam  do posypania ciasto po upieczeniu) i wszystko przemieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wymieszałam do masy. 

Ciasto marcepanowe
fot. Katarzyna Smól

Małą tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam masę. Na wierzchu ułożyłam wiśnie delikatnie wciskając (więcej wiśni ułożyłam pod bokach). Ciasto piekłam ponad godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu przestudzone ciasto oblałam roztopioną czekoladą i posypałam posiekanymi orzechami.  

Ciasto marcepanowe
fot. Katarzyna Smól

Ciasto marcepanowe
fot. Katarzyna Smól

Smacznego!


Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie"
Tekst i zdj. frontowe: Katarzyna Smól




❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok