Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Marcepanowe ciasto z wiśniami

Katarzyna Smól

06 czerwca 2015 07:41

Udostępnij
na Facebooku
Marcepanowe ciasto z wiśniami


Pyszne ciasto dla tych, którzy lubią ciężkie i wilgotne ciasta. Słodkie, czekoladowe, ale przełamane smakiem kwaśnych wiśni. Idealne na deser w te deszczowe i zimne dni...

Składniki: 

- 300 g wiśni mrożonych 
- 100 g masła w temp. pokojowej 
- 100 g cukru 
- 3 jajka 
- 250 g czekolady 
- 150 g orzechów 
- 100 g masy marcepanowej 

Ciasto marcepanowe
fot. Katarzyna Smól

Wiśnie rozmroziłam i odsączyłam. Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodawałam po jednym żółtku cały czas miksując masę. Następnie dodałam 100 g startej czekolady, startego marcepanu i posiekanych orzechów (część zostawiłam  do posypania ciasto po upieczeniu) i wszystko przemieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wymieszałam do masy. 

Ciasto marcepanowe
fot. Katarzyna Smól

Małą tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam masę. Na wierzchu ułożyłam wiśnie delikatnie wciskając (więcej wiśni ułożyłam pod bokach). Ciasto piekłam ponad godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu przestudzone ciasto oblałam roztopioną czekoladą i posypałam posiekanymi orzechami.  

Ciasto marcepanowe
fot. Katarzyna Smól

Ciasto marcepanowe
fot. Katarzyna Smól

Smacznego!


Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie"
Tekst i zdj. frontowe: Katarzyna Smól




Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok