Kuchnia
Makrele zapiekane z suszonymi pomidorami
1
Smażoną makrelę próbowałam kilka razy i zawsze smakowała mdło i tłusto. Dlatego byłam nieco przerażona, jak ze spontanicznego wypadu na ryby wróciliśmy z ponad setką świeżutkich makreli. Jak to się stało? Na szczęście męska część ekipy zajęła się patroszeniem i odcinaniem głów. Mnie pozostało googlować, marynować, piec i smażyć. I okazało się, że uczta niespodziewanie wyszła wyborna! Dlatego też nie zdążyłam sfotografować rybek po upieczeniu :)
Makrele, fot. flickr.com/wapster
Składniki marynaty:
4 ząbki czosnku;
sok z cytryny;
garść natki pietruszki;
4 łyżki suszonych pomidorów drobno posiekanych;
4 łyżki oleju.
Dodatkowo:
sól;plasterki masła.
Przygotowanie:
Wymieszaną marynatą faszerujemy ryby. Skórę nacinamy. W powstałe kieszonki wkładamy cieniutkie plastry masła. Polewamy resztą marynaty.Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ryba tego Ci nie powie, że da Ci zdrowie!
Przepis przygotowała Sylwia Jedynak z bloga "Jedynka gotuje".
zdjęcie: MN
To może Cię zainteresować
1
31-07-2014 15:56
3
0
Zgłoś