Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Łosoś z pomidorowym pesto

Udostępnij
na Facebooku
4
Łosoś z pomidorowym pesto

Prezentujemy kolejny przepis przygotowany przez autorkę bloga Jedynka Gotuje. Danie na dziś to łosoś z pomidorowym pesto.


Uwielbiam takie dania. Minimum pracy, maksimum satysfakcji.


Koniecznie spróbujcie tego zestawienia w letni, słoneczny dzień. To lekkie, zdrowe, zachwycające danie przygotujecie naprawdę bez wysiłku...

Składniki:


* spory filet z łososia (tym razem również kupiłam Salma Laks, producent obiecuje, że od żywej ryby do zapaczkowanych filetów mijają maksymalnie 4 godziny. Poza tym nigdy nie trafiają się w nich ości, nie ma skóry i ciemnego tłuszczu, który odpowiedzialny jest za niefajny rybi zapach podczas obróbki);

Łosoś z pomidorami


* 3 łyżki pesto z suszonych pomidorow (można użyć kupnego);

* 2 łyżki jogurtu naturalnego;

* sól;

* pieprz;

* cukier-puder;

* pomidory (najlepiej koktajlowe, jednak każde inne, dojrzałe też dadzą radę);

* szczypiorek.

Łosoś z pomidorami


Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzewamy do temp 200st C.

Pesto mieszamy z jogurtem. Łososia solimy, pieprzymy i układamy w naczyniu do zapiekania (skórą do dołu, jeśli jest). Smarujemy pesto z jogurtem i posypujemy polowa szczypiorku.

Pomidory kroimy na pół i układamy obok ryby. Posypujemy solą, pieprzem i cukrem-pudrem. Na wierzch siekamy połowę szczypiorku i zapiekamy ok. 20 minut (z czego ostatnie pięć minut z funkcją grilla).

Łosoś z pomidorami


W międzyczasie szklankę kaszy kuskus (ja używam pełnoziarnistej) wsypujemy do miseczki z płaskim dnem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sól, pieprz i łyżkę oliwy EV. Zalewamy wrzątkiem ok 0,5 cm ponad kaszę i przykrywamy talerzykiem na 5 minut.

Średnią czerwoną cebulę kroimy drobno i zalewamy sokiem z połowy cytryny. 3 dojrzałe pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy garść listków bazylii (kolendra bądź natka pietruszki też pasowałaby tu rewelacyjnie), pieprz i łyżkę oliwy.

Tuż przed podaniem mieszamy kuskus widelcem, dodajemy pomidory i cebulę wraz z sokiem.

Całość na talerzach posypujemy pozostałym szczypiorkiem.

Łosoś z pomidorami


Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga Jedynka Gotuje.



Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Tanie CHRUPANIE

22-04-2015 21:29

Kawał dobrej,przepraszam, SMACZNEJ roboty ;-D

jan pociecha

03-06-2014 19:23

Gulasz angielski . Od 25-lat na podniebieniu to dopiero orgazm.

Mirek .

03-06-2014 17:56

Rozumiem kobiety ,zaczynam sie zastanawiac jak to jest u faceta z tym orgazmem na podniebieniu.Moze kiedys sie skusze

Tomasz Dull

03-06-2014 17:49

PYSZNE !! tak zwany orgazm na podniebieniu

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok