Kuchnia
Łosoś z pomidorowym pesto
4

Uwielbiam takie dania. Minimum pracy, maksimum satysfakcji.
Koniecznie spróbujcie tego zestawienia w letni, słoneczny dzień. To lekkie, zdrowe, zachwycające danie przygotujecie naprawdę bez wysiłku...
Składniki:
* spory filet z łososia (tym razem również kupiłam Salma Laks, producent obiecuje, że od żywej ryby do zapaczkowanych filetów mijają maksymalnie 4 godziny. Poza tym nigdy nie trafiają się w nich ości, nie ma skóry i ciemnego tłuszczu, który odpowiedzialny jest za niefajny rybi zapach podczas obróbki);

* 3 łyżki pesto z suszonych pomidorow (można użyć kupnego);
* 2 łyżki jogurtu naturalnego;
* sól;
* pieprz;
* cukier-puder;
* pomidory (najlepiej koktajlowe, jednak każde inne, dojrzałe też dadzą radę);
* szczypiorek.

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp 200st C.
Pesto mieszamy z jogurtem. Łososia solimy, pieprzymy i układamy w naczyniu do zapiekania (skórą do dołu, jeśli jest). Smarujemy pesto z jogurtem i posypujemy polowa szczypiorku.
Pomidory kroimy na pół i układamy obok ryby. Posypujemy solą, pieprzem i cukrem-pudrem. Na wierzch siekamy połowę szczypiorku i zapiekamy ok. 20 minut (z czego ostatnie pięć minut z funkcją grilla).

W międzyczasie szklankę kaszy kuskus (ja używam pełnoziarnistej) wsypujemy do miseczki z płaskim dnem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sól, pieprz i łyżkę oliwy EV. Zalewamy wrzątkiem ok 0,5 cm ponad kaszę i przykrywamy talerzykiem na 5 minut.
Średnią czerwoną cebulę kroimy drobno i zalewamy sokiem z połowy cytryny. 3 dojrzałe pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy garść listków bazylii (kolendra bądź natka pietruszki też pasowałaby tu rewelacyjnie), pieprz i łyżkę oliwy.
Tuż przed podaniem mieszamy kuskus widelcem, dodajemy pomidory i cebulę wraz z sokiem.
Całość na talerzach posypujemy pozostałym szczypiorkiem.

Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga Jedynka Gotuje.
Reklama
To może Cię zainteresować
1
22-04-2015 21:29
2
0
Zgłoś
03-06-2014 19:23
1
0
Zgłoś
03-06-2014 17:56
2
0
Zgłoś
03-06-2014 17:49
2
0
Zgłoś