Kuchnia
Lody z brunost
5

Brunost to nietypowy przysmak narodowy Norwegii. Dzisiaj proponujemy przygotowanie lodów z tego niezwykłego sera.
Na ciepłe letnie dni proponujemy przygotowanie lodów o wyjątkowym smaku brunost. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, potrzebujemy do tego:
- 250 g brunost
- 1 listek żelatyny
- 2 laski wanilii
- 250 ml mleka
- 300 ml pełnotłustej śmietanki
- 5 żółtek
- 100 g cukru (dowolnego)

foto: thebakedapple.org
Włóż listek żelatyny do zimnej wody. Zetrzyj brunost na tace do sera.
Dodaj do garnka mleko, śmietankę i laski wanilii. Zagotuj.
Po odciśnięciu nadmiaru wody z listka żelatyny, dodaj go do ciepłego mleka. Dodaj starty brunost i mieszaj tak długo, aż ser się rozpuści.
Ubij żółtka jajek z cukrem i potem ostrożnie dodaj je do masy z mleka i sera.
Przelej całość do maszynki do robienia lodów lub do pudełka i schowaj je do zamrażarki.
Jeśli nie używasz maszynki do lodów, pamiętaj o tym, by lody w pudełku mieszać co pół godziny.

foto: nordicnibbler.com
Smacznego!
Źródło: thebakedapple.org
Zdjęcie frontowe: pexels.com - CC0
- 250 g brunost
- 1 listek żelatyny
- 2 laski wanilii
- 250 ml mleka
- 300 ml pełnotłustej śmietanki
- 5 żółtek
- 100 g cukru (dowolnego)

foto: thebakedapple.org
Włóż listek żelatyny do zimnej wody. Zetrzyj brunost na tace do sera.
Dodaj do garnka mleko, śmietankę i laski wanilii. Zagotuj.
Po odciśnięciu nadmiaru wody z listka żelatyny, dodaj go do ciepłego mleka. Dodaj starty brunost i mieszaj tak długo, aż ser się rozpuści.
Ubij żółtka jajek z cukrem i potem ostrożnie dodaj je do masy z mleka i sera.
Przelej całość do maszynki do robienia lodów lub do pudełka i schowaj je do zamrażarki.
Jeśli nie używasz maszynki do lodów, pamiętaj o tym, by lody w pudełku mieszać co pół godziny.

foto: nordicnibbler.com
Smacznego!
Źródło: thebakedapple.org
Zdjęcie frontowe: pexels.com - CC0
Reklama
To może Cię zainteresować
13
12-07-2015 22:55
1
0
Zgłoś
12-07-2015 18:09
1
0
Zgłoś
11-07-2015 13:30
0
-1
Zgłoś