Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Letnia sałatka

Katarzyna Smól

09 sierpnia 2014 07:57

Udostępnij
na Facebooku
Letnia sałatka

Wciąż mamy bardzo piękne lato i w kuchni warto szukać tego, po czym będziemy czuć się lekko, i co da nam odrobinę ochłody. Ciężkie potrawy nie wchodzą w grę, warto korzystać z tego co latem najlepsze.

Dziś przepis na sałatkę z fetą i mocno schłodzonym arbuzem. Nie wiem jak Wam, ale mi arbuz najlepiej smakuje latem, doskonale gasi pragnienie :)

Letnia sałatka

Składniki:


  • 3 plastry z ćwiertki arbuza wcześniej schłodzonego w lodówce;
  • 2-3 łyżki pokrojonej w kostkę fety;
  • miks sałat najlepiej wyrazistych w smaku np. rukoli, szpinaku, roszpunki;
  • 1 łyżka drobno poszatkowanej natki pietruszki;
  • 1 łyżka drobno poszatkowanej melisy cytrynowej lub mięty;
  • czerwony pieprz;
  • mała szczypta soli;
  • 1 łyżka pestek dyni;
  • 1 łyżka płynnego miodu;
  • 2 łyżki oliwy, najlepiej aromatyzowanej lub np. tej z fety (ja użyłam fety w zalewie ziołowej).

 

Letnia sałatka

 

Przygotowanie:


Arbuza kroję w kostkę i wraz z z fetą układam na kawałkach sałaty. Posypuję pietruszką, melisą i rozgniecionym czerwonym pieprzem. Miód mieszam z oliwą i polewam sałatkę. Na koniec dosypuję kilka pestek dyni. Jeśli chcecie, całość możecie bardzo delikatnie posolić.

Letnia sałatka
Letnia sałatka


Smacznego :)

Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje Gotowanie w Norwegii 
zdjęcie: Katarzyna Smól


Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok