Kuchnia
Letnia sałatka

Dziś przepis na sałatkę z fetą i mocno schłodzonym arbuzem. Nie wiem jak Wam, ale mi arbuz najlepiej smakuje latem, doskonale gasi pragnienie :)

Składniki:
- 3 plastry z ćwiertki arbuza wcześniej schłodzonego w lodówce;
- 2-3 łyżki pokrojonej w kostkę fety;
- miks sałat najlepiej wyrazistych w smaku np. rukoli, szpinaku, roszpunki;
- 1 łyżka drobno poszatkowanej natki pietruszki;
- 1 łyżka drobno poszatkowanej melisy cytrynowej lub mięty;
- czerwony pieprz;
- mała szczypta soli;
- 1 łyżka pestek dyni;
- 1 łyżka płynnego miodu;
- 2 łyżki oliwy, najlepiej aromatyzowanej lub np. tej z fety (ja użyłam fety w zalewie ziołowej).

Przygotowanie:
Arbuza kroję w kostkę i wraz z z fetą układam na kawałkach sałaty. Posypuję pietruszką, melisą i rozgniecionym czerwonym pieprzem. Miód mieszam z oliwą i polewam sałatkę. Na koniec dosypuję kilka pestek dyni. Jeśli chcecie, całość możecie bardzo delikatnie posolić.


Smacznego :)
Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje Gotowanie w Norwegii
zdjęcie: Katarzyna Smól
Reklama

Reklama
To może Cię zainteresować