Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Kurczak z miodem i mango

Katarzyna Smól

25 stycznia 2014 06:26

Udostępnij
na Facebooku
Kurczak z miodem i mango


Dania kuchni azjatyckiej są szybkie w przygotowaniu, niebywale smaczne i piękne. W Norwegii znajdziecie potrzebne składniki bez problemu. Czemu nie spróbować?


W Norwegii brakuje mi kilku składników, których używałam w kuchni w Polsce, ale z pewnością nie mam kłopotu, aby zakupić produkty potrzebne do przygotowania czegoś smacznego z kuchni azjatyckiej. Dziś proponuję Wam kurczaka z miodem i mango. Najlepiej smakuje przygotowany w wooku, ale jeśli go nie macie, starajcie się jak najkrócej trzymać warzywa na patelni, aby nie straciły swej chrupkości i koloru.


Składniki:

- 3 piersi z kurczaka

- szalotka

- 1/2 pęczka szczypiorku

- 1/2 świeżego mango (niech będzie twarde, ale dojrzałe)

- 15 g strączków zielonego groszku (w norweskich sklepach dostępny przez cały rok, ale można także użyć mrożonego)

- garść orzechów nerkowca

- sól, pieprz

- szczypta ostrej papryki

- kilka kropel sosu worcester (można pominąć)

- łyżka płynnego miodu

- 3 łyżki octu ryżowego

- oliwa do smażenia

- uprażone ziarna sezamu do posypania


Składniki


Piersi kroję na wąskie paseczki, posypuję pieprzem i solą. Szalotkę obieram i drobno siekam, mango kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam kurczaka razem z szalotką i orzechami, chwilę póżniej dodaję mango, na końcu groszek (jeśli macie mrożony, rozmroźcie go wcześniej i zblanszujcie). Cały czas mieszam danie, wszystko smażę na mocno rozgrzanej patelni. Dodaję miód, mieszam i chwilę później dodaję ocet i sos worcester, doprawiam. Od razu podaję. Danie ma słodkawy, ale wyrazisty smak. Warto posypać je szczypiorkiem, albo wymieszać go w daniu tuż przed podaniem, można także posypać uprażonym sezamem.

kurczak z miodem i mango

kurczak z miodem i mango


Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie, nr listopad 2013
.


Zapraszam na moją stronę na facebooku.





Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok