Kuchnia
Kurczak z miodem i mango

Dania kuchni azjatyckiej są szybkie w przygotowaniu, niebywale smaczne i piękne. W Norwegii znajdziecie potrzebne składniki bez problemu. Czemu nie spróbować?
W Norwegii brakuje mi kilku składników, których używałam w kuchni w Polsce, ale z pewnością nie mam kłopotu, aby zakupić produkty potrzebne do przygotowania czegoś smacznego z kuchni azjatyckiej. Dziś proponuję Wam kurczaka z miodem i mango. Najlepiej smakuje przygotowany w wooku, ale jeśli go nie macie, starajcie się jak najkrócej trzymać warzywa na patelni, aby nie straciły swej chrupkości i koloru.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- szalotka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 świeżego mango (niech będzie twarde, ale dojrzałe)
- 15 g strączków zielonego groszku (w norweskich sklepach dostępny przez cały rok, ale można także użyć mrożonego)
- garść orzechów nerkowca
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- kilka kropel sosu worcester (można pominąć)
- łyżka płynnego miodu
- 3 łyżki octu ryżowego
- oliwa do smażenia
- uprażone ziarna sezamu do posypania

Piersi kroję na wąskie paseczki, posypuję pieprzem i solą. Szalotkę obieram i drobno siekam, mango kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam kurczaka razem z szalotką i orzechami, chwilę póżniej dodaję mango, na końcu groszek (jeśli macie mrożony, rozmroźcie go wcześniej i zblanszujcie). Cały czas mieszam danie, wszystko smażę na mocno rozgrzanej patelni. Dodaję miód, mieszam i chwilę później dodaję ocet i sos worcester, doprawiam. Od razu podaję. Danie ma słodkawy, ale wyrazisty smak. Warto posypać je szczypiorkiem, albo wymieszać go w daniu tuż przed podaniem, można także posypać uprażonym sezamem.


Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie, nr listopad 2013.
Zapraszam na moją stronę na facebooku.

Reklama
To może Cię zainteresować
4