Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Kruchy jabłecznik z norweskimi jabłkami Kuchnia
Katarzyna Smól 07 listopada 2015
08:00

Kruchy jabłecznik z norweskimi jabłkami

1
Skomentuj
Katarzyna Smól
Dwa tygodnie temu przedstawialiśmy czytelnikom subiektywny test norweskich jabłek. Dziś przyszła pora na przygotowanie ciasta z tymi owocami.
Test zakończyłam wnioskiem, że do mojej ulubionej szarlotki na kruchym spodzie najlepiej będą pasowały jabłka Summerred, które okazały się dla mnie najsmaczniejsze (na równi z Åkerø, które zachowują swoją strukturę po uprażeniu). Jabłka są dość kwaskowe, możecie je sobie dosłodzić według własnego gustu.  

Dziś przedstawię Wam przepis na mój ulubiony jabłecznik. Kruche ciasto, kwaśne jabłka z cynamonem, maślany smak i zapach, dużo cukru pudru to bardzo smaczne połączenie. 

Smacznego!
Reklama

Składniki na kruche ciasto:

- 1/2 kg mąki
- 1 kostka masła niesolonego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 surowe żółtko- 2 ugotowane żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 kg cukru- łyżka jogurtu naturalnego (ewentualnie wody, pomoże w połączeniu składników)

Osobno należy przygotować:

- 3 białka
- 1,5 kg jabłek
- łyżka cynamonu
- cukier według uznania

Poszatkuj zimne masło nożem. Następnie zagnieć składniki na kruche ciasto (do całkowitego ich połączenia). Zagniecione ciasto podziel na dwie części: 1/3 włóż do zamrażalnika, 2/3 rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę do pieczenia, którą następnie należy włożyć do lodówki. Obierz jabłka i utrzyj je na grubych oczkach. Duś je pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj cynamon oraz cukier. 

Masa jabłkowa. Fot. Katarzyna Smól

Gotowe jabłka odstaw do przestudzenia. Potem nałóż je na ciasto wyłożone w blaszce. Na jabłkach rozprowadź pianę ubitą z jajek (najlepiej ubić ją tuż przed nałożeniem). Na sam koniec zetrzyj zamrożone ciasto na tarce o grubych oczkach i nałóż wiórki ciasta na pianę.

Jabłecznik piecz ok. 60 minut w 170 stopniach. Najlepsze efekty można osiągnąć, kiedy formę z ciastem postawi się w piekarniku, ale nie na kratce, tylko na blaszce. Wtedy ciasto od spodu ładnie się przyrumienia i jest prawdziwie kruche.

Jabłecznik wspaniale smakuje podany na ciepło z dodatkiem lodów. Można go też serwować na zimno.
Gotowy jabłecznik.
Gotowy jabłecznik. Fot. Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych
Barbara P
Barbara P 08-11-2015 22:26

mniam, bajka! właśnie dziś robiłam, ale zabrakło masła więc improwizacja z olejem kokosowym idealnie nie wyszło, ale nie załamałam się i kolejne za tydzień

1
Odpowiedz
Zgłoś komentarz

Bliżej nas