Kruchy jabłecznik z norweskimi jabłkami

Katarzyna Smól
Dziś przedstawię Wam przepis na mój ulubiony jabłecznik. Kruche ciasto, kwaśne jabłka z cynamonem, maślany smak i zapach, dużo cukru pudru to bardzo smaczne połączenie.
Smacznego!
Składniki na kruche ciasto:
- 1 kostka masła niesolonego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 surowe żółtko- 2 ugotowane żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 kg cukru- łyżka jogurtu naturalnego (ewentualnie wody, pomoże w połączeniu składników)
Osobno należy przygotować:
- 1,5 kg jabłek
- łyżka cynamonu
- cukier według uznania
Poszatkuj zimne masło nożem. Następnie zagnieć składniki na kruche ciasto (do całkowitego ich połączenia). Zagniecione ciasto podziel na dwie części: 1/3 włóż do zamrażalnika, 2/3 rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę do pieczenia, którą następnie należy włożyć do lodówki. Obierz jabłka i utrzyj je na grubych oczkach. Duś je pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj cynamon oraz cukier.

Gotowe jabłka odstaw do przestudzenia. Potem nałóż je na ciasto wyłożone w blaszce. Na jabłkach rozprowadź pianę ubitą z jajek (najlepiej ubić ją tuż przed nałożeniem). Na sam koniec zetrzyj zamrożone ciasto na tarce o grubych oczkach i nałóż wiórki ciasta na pianę.
Jabłecznik piecz ok. 60 minut w 170 stopniach. Najlepsze efekty można osiągnąć, kiedy formę z ciastem postawi się w piekarniku, ale nie na kratce, tylko na blaszce. Wtedy ciasto od spodu ładnie się przyrumienia i jest prawdziwie kruche.
Jabłecznik wspaniale smakuje podany na ciepło z dodatkiem lodów. Można go też serwować na zimno.

Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.
08-11-2015 22:26
1
0
Zgłoś