Kuchnia
Kruchy jabłecznik na majowe podwieczorki
1

Dzisiaj przepis na bardzo łatwy i bardzo kruchy jabłecznik. Jabłka możecie zastąpić innymi owocami lub zmieszać je z gruszkami lub rabarbarem (pycha!). Idealny jest na ciepło, doskonały do popołudniowej kawy...
A oto przepis:
- 240 g masła niesolonego
- 4 żółtka
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-4 świeże jabłka, starte na tarce
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Na środek stolnicy wysypuję mąkę, proszek, cukier, mieszam. Dodaję kawałki masła i siekam całość nożem, a następnie dodaję żółtka i mieszam nadal przy pomocy noża. Na koniec krótko zagniatam rękoma. Chodzi o to, aby jak najdłużej masło pozostało zimne, a zagniatanie trwało krótko, wtedy ciasto będzie bardziej kruche. Gładkie ciasto zawijam w folię i mrożę przez ok. godzinę.
Formę np. do tary, ale może być także kwadratowa, smaruję masłem (wielkość mojej formy ok. 28 cm).
Po tym czasie ciasto dzielę na 2 nierówne części. Większą trę na spód formy i lekko ugniatam tworząc także rant ciasta. Na to układam starte jabłka i posypuję cynamonem. Następnie trę drugą część i dokładnie pokrywam nią jabłka, nie ugniatam. Ciasto piekę ok. 50-60 min. w 180 stopniach.

Jabłecznik nie jest słodki więc warto go obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Reklama
To może Cię zainteresować
4
11-05-2014 00:18
3
0
Zgłoś