Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Kruche ciasto z rabarbarem i malinami – pomysł na letnią, słodką przekąskę

Katarzyna Smól

04 czerwca 2016 08:00

Udostępnij
na Facebooku
Kruche ciasto z rabarbarem i malinami – pomysł na letnią, słodką przekąskę

Ciasto z rabarbarem i malinami to idealna słodka przekąska na letnie dni! fot. Katarzyna Smól

Słodki spód, beza i orzeźwiający, owocowy smak – takie połączenie to dobry pomysł na ciasto, które świetnie smakuje nawet w upalne dni!
W sobotnim kąciku kulinarnym prezentujemy letni przepis. Temu łatwemu w przygotowaniu ciastu z rabarbarem i malinami naprawdę trudno się oprzeć!

Składniki na kruchy spód:

– 200 g mąki– 50 g mąki ziemniaczanej
– 200 g zimnego masła
– 50 g cukru– szczypta soli
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 żółtka (białka zostawić na bezę)

Owocowe nadzienie:

–  350 g rabarbaru
–  150 g malin
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
–  1/2 łyżeczki cynamonu
–  200 g marmolady malinowej (norweska marmolada ma konsystencję konfitury, zwykły dżem byłby za rzadki, w Polsce użyjcie konfitury)

Beza:

–  4 białka
–  szczypta soli
–  200 g cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
–  3 łyżki płatków migdałów
Ciasto idealnie nadaje się na sobotnie, wakacyjne spotkanie z przyjaciółmi.
Ciasto idealnie nadaje się na sobotnie, wakacyjne spotkanie z przyjaciółmi. Źródło: fot. Katarzyna Smól

Sposób przygotowania:

Składniki na kruchy spód umieścić na blacie, masło posiekać nożem i połączyć je z pozostałymi składnikami (zaczynamy od siekania nożem, żeby masło jak najkrócej miało styczność z ciepłymi dłońmi. Dzięki temu spód będzie bardziej kruchy).

Zagnieść ciasto, aż do połączenia wszystkich składników.

Następnie rozwałkować je  na prostokąt równy blasze, w której ciasto będzie się piec (najlepiej około 26x36).

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie rozwałkowany spód. Przekłuć ciasto widelcem i wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie piec je ok.20-30 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Po upieczeniu  wyciągnąć ciasto z piekarnika i lekko je przestudzić. Kiedy będzie stygło, przygotować owoce.

Rabarbar należy obrać, pokroić na małe kawałki, dodać mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wymieszać, aby każdy owoc był nią obtoczony. Następnie dodać marmoladę i wymieszać, dopiero wtedy dodać maliny i wszystko połączyć bardzo delikatnie, aby maliny się nie rozpadły.

Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a potem mąkę ziemniaczaną. Na kruchy spód nałożyć owoce, następnie położyć bezę. Całość posypać płatkami migdałów. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika, piec w tej samej temperaturze 170 stopni przez 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i włączyć termoobieg (bez termoobiegu piec w temperaturze 70 stopni). Ciasto piec przez 15-20 min. do lekkiego zrumienienia bezy i płatków migdałów.

Po upieczeniu beza powinna być sucha i chrupka z wierzchu. Ciasto można podawać jeszcze ciepłe, ale również po ostudzeniu jest bardzo smaczne. W czasie upałów możecie przechowywać je w lodówce bez przykrycia, aby beza nie zmiękła.

Smacznego!

Przepis inspirowany blogiem Kwestia Smaku.
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok