Kruche ciasto z rabarbarem i malinami – pomysł na letnią, słodką przekąskę
Ciasto z rabarbarem i malinami to idealna słodka przekąska na letnie dni! fot. Katarzyna Smól
Składniki na kruchy spód:
– 200 g zimnego masła
– 50 g cukru– szczypta soli
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 żółtka (białka zostawić na bezę)
Owocowe nadzienie:
– 150 g malin
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 200 g marmolady malinowej (norweska marmolada ma konsystencję konfitury, zwykły dżem byłby za rzadki, w Polsce użyjcie konfitury)
Beza:
– szczypta soli
– 200 g cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki płatków migdałów
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto, aż do połączenia wszystkich składników.
Następnie rozwałkować je na prostokąt równy blasze, w której ciasto będzie się piec (najlepiej około 26x36).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie rozwałkowany spód. Przekłuć ciasto widelcem i wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie piec je ok.20-30 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i lekko je przestudzić. Kiedy będzie stygło, przygotować owoce.
Rabarbar należy obrać, pokroić na małe kawałki, dodać mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wymieszać, aby każdy owoc był nią obtoczony. Następnie dodać marmoladę i wymieszać, dopiero wtedy dodać maliny i wszystko połączyć bardzo delikatnie, aby maliny się nie rozpadły.
Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a potem mąkę ziemniaczaną. Na kruchy spód nałożyć owoce, następnie położyć bezę. Całość posypać płatkami migdałów. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika, piec w tej samej temperaturze 170 stopni przez 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i włączyć termoobieg (bez termoobiegu piec w temperaturze 70 stopni). Ciasto piec przez 15-20 min. do lekkiego zrumienienia bezy i płatków migdałów.
Po upieczeniu beza powinna być sucha i chrupka z wierzchu. Ciasto można podawać jeszcze ciepłe, ale również po ostudzeniu jest bardzo smaczne. W czasie upałów możecie przechowywać je w lodówce bez przykrycia, aby beza nie zmiękła.
Smacznego!
Przepis inspirowany blogiem Kwestia Smaku.
To może Cię zainteresować