Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Kruche ciasteczka na Walentynki

Katarzyna Smól

14 lutego 2015 06:00

Kopiuj link
Kruche ciasteczka na Walentynki



Może macie ochotę obdarować kogoś słodkim wypiekiem?
Dzisiaj prezentuję przepis na kruche maślane ciasteczka przełożone słodkim dżemem malinowym.

Składniki:
- 125 g masła
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem malinowy
- cukier puder do udekorowania ciasteczek

walentynkowe ciasteczka
fot. Katarzyna Smól


Przy okazji kilka słów o mące krupczatce, o którą wiele osób mnie pyta. Od kiedy mieszkam w Norwegii przestałam jej używać, ale są przepisy i przyzwyczajenia, z powodu których szukamy najlepszego odpowiednika tej mąki. Rozwiązaniem jest dodanie do mąki pszennej mąki kukurydzianej. W moim dzisiejszym przepisie jest to 30 g mąki kukurydzianej na 200 g mąki pszennej. Spotkałam się także z przepisami, w których od porcji mąki pszennej należy odjąć czubatą łyżkę i uzupełnić ten brak czubatą łyżką mąki kukurydzianej.

walentynkowe ciasteczka z serduszkiem
fot. Katarzyna Smól

Zimne masło łączę z mąką przy pomocy noża, stopniowo dodaję pozostałe składniki i wszystko zagniatam. Ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję je i wycinam kręgi szklanką, a w co drugim kręgu wycinam serduszko. Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 13 min. w 180 stopniach (czas zależy od grubości ciasteczek). Po upieczeniu i przestudzeniu pudruję ciasteczka z wyciętym serduszkiem, na całe zaś nakładam dżem malinowy i składam je ze sobą. Zaraz po upieczeniu ciastka są kruche, ale na drugi dzień miękną od dżemu.

Smacznego!

zdjęcie: Katarzyna Smól

❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok