Kruche ciasteczka na Walentynki

Może macie ochotę obdarować kogoś słodkim wypiekiem?
Dzisiaj prezentuję przepis na kruche maślane ciasteczka przełożone słodkim dżemem malinowym.
Składniki:
- 125 g masła
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem malinowy
- cukier puder do udekorowania ciasteczek

fot. Katarzyna Smól
Przy okazji kilka słów o mące krupczatce, o którą wiele osób mnie pyta. Od kiedy mieszkam w Norwegii przestałam jej używać, ale są przepisy i przyzwyczajenia, z powodu których szukamy najlepszego odpowiednika tej mąki. Rozwiązaniem jest dodanie do mąki pszennej mąki kukurydzianej. W moim dzisiejszym przepisie jest to 30 g mąki kukurydzianej na 200 g mąki pszennej. Spotkałam się także z przepisami, w których od porcji mąki pszennej należy odjąć czubatą łyżkę i uzupełnić ten brak czubatą łyżką mąki kukurydzianej.

fot. Katarzyna Smól
Zimne masło łączę z mąką przy pomocy noża, stopniowo dodaję pozostałe składniki i wszystko zagniatam. Ciasto wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję je i wycinam kręgi szklanką, a w co drugim kręgu wycinam serduszko. Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 13 min. w 180 stopniach (czas zależy od grubości ciasteczek). Po upieczeniu i przestudzeniu pudruję ciasteczka z wyciętym serduszkiem, na całe zaś nakładam dżem malinowy i składam je ze sobą. Zaraz po upieczeniu ciastka są kruche, ale na drugi dzień miękną od dżemu.
Smacznego!

Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.