Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Krewetki po katalońsku

Sylwia Jedynak - Jedynka Gotuje

19 czerwca 2014 06:22

Udostępnij
na Facebooku
Krewetki po katalońsku

Gdy za oknem piękne słońce nie chce mi się „stać przy garach" w nieskończoność. Lunch musi być szybki i pyszny. Taki jak dzisiejszy.


Dziś serwuję krewetki po katalońsku.


Składniki:

60 dkg dużych krewetek;

4 łyżki oliwy;

4 ząbki czosnku;

sól, pieprz, chili;

natka pietruszki (nie miałam tym razem).

Krewetki po katalońsku


Przygotowanie:

Krewetki obieramy (jeśli są mrożone musimy je rozmrozić, najlepiej powoli, w lodówce).
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy krewetki, posiekany czosnek, natkę i przyprawy.

Smażymy maksymalnie 5 minut. Po dłuższej obróbce krewetki robią się gumowe i mają plastikowy smak.

Serwujemy z ciepłą bagietką, sałatą z vinegretem i schłodzonym różowym winem.
I na leżak!


Pozdrawiam,

Sylwia Jedynak - Jedynka Gotuje.

Zdjęcie frontowe: pixabay.com - CC0

 
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok