Kuchnia
Kransekake, czyli prawdziwie norweskie ciasto
4
Kransekake nie da się nie zauważyć - to zazwyczaj najwyższe ciasto na stole. Jak je przygotować?
Kransekake to ciasto na specjalne okazje - święta, wesela, nowy rok, urodziny... Z przygotowaniem jest sporo zabawy, ale efekt i smak są tego warte!
Składniki:
- pół kilo migdałów;
- 4 białka;
- pół kilo cukru pudru.

Lukier:
- pół białka;
- 75 gramów cukru pudru;
- pół łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Obierz migdały i poczekaj minimum 24 godziny, aby wyschły, następnie je zmiel. Do zmielonych migdałów dodaj cukier puder i ubite białka, mieszaj, dopóki nie połączą się w gęstą masę. Ostatnie białko warto dodawać małymi porcjami. Ciasto należy chłodzić przez minimum 24 godziny.Po wyjęciu ciasta z lodówki formuj z niego długie i cienkie rolki. Zacznij np. od długości 20 cm i zmniejszaj co 2 cm. Jeśli posiadasz specjalne, okrągłe foremki, to ułóż w nich rolki z ciasta.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, krążki piecz przez 10 minut. Wyjmij upieczone krążki i pozwól im wystygnąć. Gotowe krążki sklejaj lukrem, ciasto udekoruj i wstaw do lodówki, aby krążki się skleiły.
Norwegowie dodają często małe cukierki lub flagi Norwegii, aby podkreślić odświętny i wyjątkowy charakter ciasta.
Próbowaliście już kransekake? Przypominało Wam któreś z polskich ciast?

Udekorowane kransekake, wikimedia.org
To może Cię zainteresować
18-10-2014 22:01
3
0
Zgłoś
18-10-2014 10:59
5
0
Zgłoś