Kuchnia
Klippekrans - drożdżowy wieniec
2

Dziś proponuję klasyk wśród norweskich wypieków drożdżowych, czyli wieniec z cynamonem i cukrem - klippekrans med kanel og sukker.
Ciasto drożdżowe to norweski ulubieniec. Zresztą kto nie lubi drożdżowego ciasta? Norweskie sklepy i kawiarnie oferują szeroki asortyment tego słodkiego specjału - od najprostszych w swej formie kardamonowych bułeczek z czekoladą lub rodzynkami, przez bułeczki z waniliowym kremem, lukrem i wiórkami kokosowymi, czyli skoleboller - bułeczki szkolne, cynamonowe supełki - kanelsnurrer, aż do wieńców, warkoczy i strucli w różnych rozmiarach i z różnorodnymi nadzieniami.

fot Katarzyna Stańczuk
Wygląda na to, że zawsze jest pora na drożdżowe co nieco - rano, po południu i wieczorem, do kawy, do herbaty, w pracy, w szkole, na wycieczce, teraz, później i w tak zwanym międzyczasie. Dlatego dziś proponuję klasyk wśród norweskich wypieków drożdżowych, czyli wieniec z cynamonem i cukrem - klippekrans med kanel og sukker. Puszyste, ale dość ciężkie i wilgotne ciasto drożdżowe w formie wieńca, z kardamonową nutą i cynamonowym nadzieniem ucieszy nie tylko podniebienie ale i oczy. Długo utrzymuje swoją świeżość. Przysmak w bardzo norweskim stylu i wbrew pozorom wcale nie taki trudny do wykonania.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 7,5 g suchych drożdży
- 75 g cukru
- 5 g soli
- 5 g kardamonu
- 1 jajko
- 250 ml letniego mleka
- 75 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
- 60 g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Dekoracja:
- roztrzepane jajko
- gruby cukier do posypania
Suche składniki na ciasto umieścić w misie, dodać jajko i wyrabiać przez kilka minut, dolewając stopniowo mleka. Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 45-60 min w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Posmarować masłem, a następnie posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku prostokąta.

fot. Katarzyna Stańczuk
Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty.

fot. Katarzyna Stańczuk
Spleść ciasto ze sobą na kształt warkocza, a następnie złączyć końcówki, tak by otrzymać kształtny wieniec. Ze względów praktycznych warto formować wieniec na arkuszu papieru do pieczenia, tak by łatwiej było go przenieść na blachę.

fot. Katarzyna Stańczuk
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem przy użyciu pędzelka i posypać cukrem.

fot. Katarzyna Stańczuk
Piec w temperaturze ok. 170 stopni przez 45 minut do lekkiego zarumienienia się ciasta. Polecam!
Ten i inne przepisy znajdziecie na moim blogu Norwegia od kuchni. Zapraszam!
Tekst i zdjęcia: Katarzyna Stańczuk
To może Cię zainteresować
1
24-04-2015 13:57