Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

12
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Kawowe serniczki świąteczne

Katarzyna Smól

28 listopada 2015 08:00

Udostępnij
na Facebooku
Kawowe serniczki świąteczne

Katarzyna Smól

Zbliża się adwent i w niektórych kuchniach roznosi już zapach bożonarodzeniowych wypieków. Przed nadejściem świąt warto wypróbować również nowe przepisy, na przykład ten na pyszne kawowe serniczki.
W Norwegii dzieci już czekają na adwentowe kalendarze, w oknach pojawiają się świecące gwiazdy. Dorosłym też należy się jakaś słodka chwila, dlatego zapraszam do wypróbowania kawowych serniczków zrobionych z norweskiego twarożku (Kvarg).

Jego konsystencja jest bardziej płynna niż naszego twarogu do serników, nie jest on także tak delikatny. Stąd też wybór padł na małe serniczki o wyrazistym smaku. Serniczki bardzo ładnie rosną, ale także mocno opadają. Nie przejmujcie się tym, bo nadal pozostają puszyste.

Składniki:

- 80 g ciasteczek korzennych (pepperkake)
- 500 g twarożku (w Norwegii gotowy kvarg, jeśli użyjecie domowego twarogu, musicie go dwukrotnie zmielić)
- 2 jajka L
- 1/2 szklanki kremówki
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki likieru Baileys

ciacho
Serniczki są bardzo puszyste w środku. Fot. Katarzyna Smól

Dodatkowo:

- 250 ml kremówki
- kakao wymieszane z cynamonem i szczyptą cukru pudru do posypania babeczek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka drobno pokruszyć blenderem i wsypać na dno papilotek. Następnie włożyć je do formy do pieczenia muffinek.

Kremówkę podgrzać w garnku, dodać kawę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. W misie miksera umieścić twaróg, jajka, wymieszany cukier, mąkę, kremówkę i likier kawowy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę rozlać do papilotek. Piec w 170 stopniach Celsjusza, na dnie piekarnika należy postawić naczynie z wodą. Po ok. 35-40 min. pieczenia, serniczki należy zostawić jeszcze na około 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Potem należy zostawić serniczki w zimnym miejsce na całą noc.Następnego dnia trzeba ubić śmietanę na sztywno i nałożyć przy pomocy rękawa cukierniczego na serniczki. Na koniec posypać gotowy wypiek mieszkanką cukru, cynamonu i kakao.
 
Smacznego! Przepis pochodzi z serwisu MojeWypieki.com
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok