Kuchnia
Kawowe serniczki świąteczne

Katarzyna Smól
Zbliża się adwent i w niektórych kuchniach roznosi już zapach bożonarodzeniowych wypieków. Przed nadejściem świąt warto wypróbować również nowe przepisy, na przykład ten na pyszne kawowe serniczki.
W Norwegii dzieci już czekają na adwentowe kalendarze, w oknach pojawiają się świecące gwiazdy. Dorosłym też należy się jakaś słodka chwila, dlatego zapraszam do wypróbowania kawowych serniczków zrobionych z norweskiego twarożku (Kvarg).
Jego konsystencja jest bardziej płynna niż naszego twarogu do serników, nie jest on także tak delikatny. Stąd też wybór padł na małe serniczki o wyrazistym smaku. Serniczki bardzo ładnie rosną, ale także mocno opadają. Nie przejmujcie się tym, bo nadal pozostają puszyste.
Jego konsystencja jest bardziej płynna niż naszego twarogu do serników, nie jest on także tak delikatny. Stąd też wybór padł na małe serniczki o wyrazistym smaku. Serniczki bardzo ładnie rosną, ale także mocno opadają. Nie przejmujcie się tym, bo nadal pozostają puszyste.
Składniki:
- 80 g ciasteczek korzennych (pepperkake)
- 500 g twarożku (w Norwegii gotowy kvarg, jeśli użyjecie domowego twarogu, musicie go dwukrotnie zmielić)
- 2 jajka L
- 1/2 szklanki kremówki
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki likieru Baileys
Serniczki są bardzo puszyste w środku. Fot. Katarzyna Smól
- 500 g twarożku (w Norwegii gotowy kvarg, jeśli użyjecie domowego twarogu, musicie go dwukrotnie zmielić)
- 2 jajka L
- 1/2 szklanki kremówki
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki likieru Baileys

Serniczki są bardzo puszyste w środku. Fot. Katarzyna Smól
Dodatkowo:
- 250 ml kremówki
- kakao wymieszane z cynamonem i szczyptą cukru pudru do posypania babeczek
- kakao wymieszane z cynamonem i szczyptą cukru pudru do posypania babeczek
Sposób przygotowania:
Ciasteczka drobno pokruszyć blenderem i wsypać na dno papilotek. Następnie włożyć je do formy do pieczenia muffinek.
Kremówkę podgrzać w garnku, dodać kawę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. W misie miksera umieścić twaróg, jajka, wymieszany cukier, mąkę, kremówkę i likier kawowy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę rozlać do papilotek. Piec w 170 stopniach Celsjusza, na dnie piekarnika należy postawić naczynie z wodą. Po ok. 35-40 min. pieczenia, serniczki należy zostawić jeszcze na około 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Potem należy zostawić serniczki w zimnym miejsce na całą noc.Następnego dnia trzeba ubić śmietanę na sztywno i nałożyć przy pomocy rękawa cukierniczego na serniczki. Na koniec posypać gotowy wypiek mieszkanką cukru, cynamonu i kakao.
Smacznego! Przepis pochodzi z serwisu MojeWypieki.com
Kremówkę podgrzać w garnku, dodać kawę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. W misie miksera umieścić twaróg, jajka, wymieszany cukier, mąkę, kremówkę i likier kawowy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę rozlać do papilotek. Piec w 170 stopniach Celsjusza, na dnie piekarnika należy postawić naczynie z wodą. Po ok. 35-40 min. pieczenia, serniczki należy zostawić jeszcze na około 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Potem należy zostawić serniczki w zimnym miejsce na całą noc.Następnego dnia trzeba ubić śmietanę na sztywno i nałożyć przy pomocy rękawa cukierniczego na serniczki. Na koniec posypać gotowy wypiek mieszkanką cukru, cynamonu i kakao.
Smacznego! Przepis pochodzi z serwisu MojeWypieki.com

Reklama
To może Cię zainteresować
5