Kawa z surowym jajkiem? Internauci obrzydzeni przepisem na norweski poranek

Smakosze twierdzą, że warto dać szansę kawie z surowym jajkiem. flickr.com/pkhamre/Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)
PRZEPIS:
- 5 łyżeczek kawy (najlepiej średnio zmielonej)
- 1 jajko
- Wbij jajko do miski i roztrzep je widelcem. Dodaj kawę i mieszaj aż powstanie jednolita papka.
- Zagotuj w dużym dzbanku do kawy lub rondelku 7 filiżanek wody i przełóż do niej kawowo-jajeczną masę. Gotuj do momentu, aż z powierzchni zniknie piana, czyli około 3 minut. Zdejmij naczynie z palnika.
- Teraz wlej do kawy filiżankę zimnej wody. Dzięki niej fusy szybciej ułożą się na dnie.
- Przelej kawę do filiżanki lub kubka przez sito, żeby wyłapać fusy. Gotowe do podania.

Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.