Kuchnia
Kawa z surowym jajkiem? Internauci obrzydzeni przepisem na norweski poranek

Smakosze twierdzą, że warto dać szansę kawie z surowym jajkiem. flickr.com/pkhamre/Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)
Jeśli chcecie zacząć poranek od filiżanki kawy jak mieszkańcy krainy fiordów, zapomnijcie o mleku i cukrze. Żeby zapewnić sobie pobudkę w iście norweskim stylu, będziecie potrzebować… surowego jajka.
Wyróżnione ogłoszenia
WięcejOgłoszenia MojaNorwegia
Chociaż w skandynawskich rodzinach jajeczną kawę pije się od pokoleń, nagrania z instrukcją przygotowania naparu zaczęły obiegać internet dopiero kilka lat temu. I podczas gdy Norwegowie i Szwedzi nie widzą (i nie czują) w nim nic dziwnego, pod wpisami kulinarnymi popularnych stron wrze od komentarzy użytkowników.
Jajeczna kawa po norwesku (lub szwedzku) to sposób przygotowania naparu polegający na połączeniu zmielonych ziaren kawy z surowym jajkiem. Mieszankę dodaje się następnie do wrzącej wody i gotuje aż zniknie piana. Ponieważ w tej metodzie nie stosuje się filtra, do gorącego napoju dodaje się odrobinę zimnej wody, żeby grudki ściętego jajka i ziarenek opadły na dno.
Filmiki z instrukcją parzenia jajecznej kawy i wpisy blogowe na jej temat, które obiegają chociażby popularne portale społecznościowe, spotykają się z mieszanymi reakcjami internautów. Użytkownicy są zazwyczaj obrzydzeni obecnością jajka w kawie i nie rozumieją fenomenu skandynawskiego specjału.
Kulinarni eksperci twierdzą jednak, że warto się przełamać i taki napój zadowoli podniebienia zarówno kawowych koneserów, jak i zupełnych laików, którzy lubią od czasu do czasu uraczyć się kofeinowym naparem. Zdaniem smakoszy jajko jest w takiej kawie właściwie niewyczuwalne – parzona na skandynawski sposób to łagodny napój, któremu trzeba dać szansę.
PRZEPIS:
Składniki:
- 5 łyżeczek kawy (najlepiej średnio zmielonej)
- 1 jajko
- Wbij jajko do miski i roztrzep je widelcem. Dodaj kawę i mieszaj aż powstanie jednolita papka.
- Zagotuj w dużym dzbanku do kawy lub rondelku 7 filiżanek wody i przełóż do niej kawowo-jajeczną masę. Gotuj do momentu, aż z powierzchni zniknie piana, czyli około 3 minut. Zdejmij naczynie z palnika.
- Teraz wlej do kawy filiżankę zimnej wody. Dzięki niej fusy szybciej ułożą się na dnie.
- Przelej kawę do filiżanki lub kubka przez sito, żeby wyłapać fusy. Gotowe do podania.
Smacznego :)
Źródła: cheaprecipeblog.com, kitchen.nine.com.au, thegreatist.com
Reklama

To może Cię zainteresować
5