Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Kawa z surowym jajkiem? Internauci obrzydzeni przepisem na norweski poranek Kuchnia
Monika Pianowska 13 maja 2017
08:00

Kawa z surowym jajkiem? Internauci obrzydzeni przepisem na norweski poranek

Skomentuj
Smakosze twierdzą, że warto dać szansę kawie z surowym jajkiem. flickr.com/pkhamre/Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)
Jeśli chcecie zacząć poranek od filiżanki kawy jak mieszkańcy krainy fiordów, zapomnijcie o mleku i cukrze. Żeby zapewnić sobie pobudkę w iście norweskim stylu, będziecie potrzebować… surowego jajka.
Chociaż w skandynawskich rodzinach jajeczną kawę pije się od pokoleń, nagrania z instrukcją przygotowania naparu zaczęły obiegać internet dopiero kilka lat temu. I podczas gdy Norwegowie i Szwedzi nie widzą (i nie czują) w nim nic dziwnego, pod wpisami kulinarnymi popularnych stron wrze od komentarzy użytkowników.
Reklama
Jajeczna kawa po norwesku (lub szwedzku) to sposób przygotowania naparu polegający na połączeniu zmielonych ziaren kawy z surowym jajkiem. Mieszankę dodaje się następnie do wrzącej wody i gotuje aż zniknie piana. Ponieważ w tej metodzie nie stosuje się filtra, do gorącego napoju dodaje się odrobinę zimnej wody, żeby grudki ściętego jajka i ziarenek opadły na dno.
Filmiki z instrukcją parzenia jajecznej kawy i wpisy blogowe na jej temat, które obiegają chociażby popularne portale społecznościowe, spotykają się z mieszanymi reakcjami internautów. Użytkownicy są zazwyczaj obrzydzeni obecnością jajka w kawie i nie rozumieją fenomenu skandynawskiego specjału.

Or maybe you're in the mood for #SwedishEggCoffee

Post udostępniony przez Our Cafe (@littleredcoffeevan)

Kulinarni eksperci twierdzą jednak, że warto się przełamać i taki napój zadowoli podniebienia zarówno kawowych koneserów, jak i zupełnych laików, którzy lubią od czasu do czasu uraczyć się kofeinowym naparem. Zdaniem smakoszy jajko jest w takiej kawie właściwie niewyczuwalne parzona na skandynawski sposób to łagodny napój, któremu trzeba dać szansę.

#Norwegianeggcoffee at Fazenda, #Ethiopiansidamo

Post udostępniony przez Henry Kunkel (@instagrandma_instagrandpa)

PRZEPIS:

Składniki:
  • 5 łyżeczek kawy (najlepiej średnio zmielonej)
  • 1 jajko
Wskazówki:
  1. Wbij jajko do miski i roztrzep je widelcem. Dodaj kawę i mieszaj aż powstanie jednolita papka.
  2. Zagotuj w dużym dzbanku do kawy lub rondelku 7 filiżanek wody i przełóż do niej kawowo-jajeczną masę. Gotuj do momentu, aż z powierzchni zniknie piana, czyli około 3 minut. Zdejmij naczynie z palnika.
  3. Teraz wlej do kawy filiżankę zimnej wody. Dzięki niej fusy szybciej ułożą się na dnie.
  4. Przelej kawę do filiżanki lub kubka przez sito, żeby wyłapać fusy. Gotowe do podania.
Smacznego :)
Źródła: cheaprecipeblog.com, kitchen.nine.com.au, thegreatist.com
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych

Bliżej nas