Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Karnawałowe bułeczki ze śmietaną i owocami

Katarzyna Smól

06 lutego 2016 07:00

Udostępnij
na Facebooku
2
Karnawałowe bułeczki ze śmietaną i owocami

Norweskie bułeczki ze smietaną to idealna przekąska na karnawał! fot. Katarzyna Smól

Delikatny krem, pyszne drożdżowe ciasto i owoce. Prezentujemy łatwy przepis na weekendowe słodkości, czyli bułeczki ze śmietaną.
Dziś wypróbujemy przepis na norweskie bułeczki w wersji karnawałowej, czyli drożdżowe ciasto przełożone bitą śmietaną, dżemem lub owocami. To idealny deser na nadchodzący w Norwegii fastelavnssøndag, czyli święto wszystkich kochających słodkie wypieki! Ktoś je już piekł?

Składniki:

–  20 dkg margaryny (ja użyłam masła)
–  4 dl mleka (1 dl to pół szklanki, czyli 2 szklanki mleka)
–  1 saszetka suchych drożdży
–  12 g lub 24 g świeżych drożdży, w z których trzeba zrobić zaczyn)
–  2 jajka
–  1 szklanka cukru
–  1 łyżeczka soli
–  1 kg mąki pszennej
–  1 łyżeczka kardamonu

oraz:

– 1 jajko wymieszane z łyżką mleka (do posmarowania bułeczek)
–  4 dl kremówki
–  2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Najpierw rozrobiłam drożdże z odrobiną mąki i letniej wody. Masło rozpuściłam, dodałam do niego mleko (powinno być ciepłe). Następnie dodałam mąkę, jajka, sól, cukier, kardamon i zaczyn z drożdży. Wymieszałam i zostawiałam na ok. 40 min.

W mieszaniu ciasta pomagała mi maszyna do pieczenia chleba, szczerze polecam!
Z gotowej masy uformowałam około 22 bułeczki. Zostawiałam je pod lnianą ściereczką na 40 minut, żeby wyrosły. Potem ich wierzch posmarowałam jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiłam je do piekarnika – piekły się ok. 12 minut w 200 stopniach.

Po upieczeniu i ostudzeniu, bułeczki przekroiłam na pół i przełożyłam śmietaną ubitą z cukrem. Dodałam owoce. Na koniec bułeczki posypałam cukrem pudrem.

W Norwegii możecie spotkać się także z podobną wersją tych bułeczek, które przełożono bitą śmietaną i dżemem.

Smacznego!
Ubita śmietana dobrze smakuje w połączeniu z borówkami i malinami
Ubita śmietana dobrze smakuje w połączeniu z borówkami i malinami
fot. Katarzyna Smól
Bułeczki można dodatkowo posypać cukrem pudrem
Bułeczki można dodatkowo posypać cukrem pudrem
fot. Katarzyna Smól
Bułeczki powinny piec się około 12 minut
Bułeczki powinny piec się około 12 minut
fot. Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


kat ko

07-02-2016 21:11

świeżych drożdży 12 g czy 24 g???Bo to spora różnica....dawać i świeże i suche???

Kams Bams

06-02-2016 15:17

szklanka to 250ml a 4dl to 400ml więc 2 szklanki to będzie za dużo ...

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok