Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Kanelboller, czyli pyszne cynamonowe bułeczki

mojanorwegia@mojanorwegia.pl

27 czerwca 2015 06:07

Kopiuj link
Kanelboller, czyli pyszne cynamonowe bułeczki


Norwegowie kochają cynamon. Jeżeli również jesteście fanami tej przyprawy, to spróbujcie własnoręcznie przygotować kanelboller!


Lato to co prawda czas na świeże owoce, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by od czasu do czasu, między truskawką a jagodą, przegryźć pyszną cynamonową bułeczką. Z pewnością poradzicie sobie z tymi właśnie wypiekami. Do dzieła!


Składniki na ciasto:


  • 1 litr mleka
  • 300 gramów masła/margaryny
  • 250 gramów cukru pudru
  • 100 gramów drożdży
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1,5 kilograma mąki

Nadzienie:


  • 150 gramów miękkiego masła/margaryny
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki stołowe cynamonu

Do posmarowania:


  • jedno jajko
  • 1 łyżka stołowa mleka

 

Kanelboller

Przygotowanie:


Zagotuj mleko z masłem i cukrem pudrem. Wystudź miksturę do temperatury ok 37 stopni i rozpuść w niej drożdże. Dodaj kardamon i mąkę. Mieszaj ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przygotuj mieszankę masła, cukru i cynamonu. Ciasto wyłóż np. na blachę do pieczenia (dużą i płaską powierzchnię) i posmaruj z wierzchu cynamonową mieszanką, a następnie zwiń w rulon. Pokrój ciasto na kawałki - powinno ich być ok. 30-35. Odstaw pokrojone kawałki ciasta na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Zmieszaj razem jajko i łyżkę mleka, a następnie posmaruj mieszanką bułeczki. Piekarnik nagrzej do 230 stopni i piecz bułeczki przez ok. 10-12 minut, aż uzyskają złoty kolor.

Kanelboller

Uwaga!

Dopasuj ilość mąki. Ciasto ma być zbite, a nie rzadkie i ciągnące się, dodaj więcej mąki, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Smacznego! Przepis pochodzi z bloga detsoteliv.no

zdjęcie: pxhere.com - CC0 Public Domain

❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok