Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Jagodzianki

Sylwia Jedynak - Jedynka Gotuje

05 sierpnia 2014 10:14

Udostępnij
na Facebooku
Jagodzianki

Jagodowy sezon trwa, warto więc wykorzystać go w pełni. Dzisiaj prezentujemy przepis na przepyszne jagodzianki.


Składniki na ok. 15 jagodzianek:

  • 550 g mąki pszennej;
  • 15 g drożdży suchych;
  • 3 łyżki stopionego masła;
  • 1 szklanka letniego mleka;
  • 1 jajo;
  • 2 żółtka;
  • 3 łyżki cukru;
  • szczypta soli;
  • jagody wymieszane z cukrem-pudrem do smaku.

 

 

Jagody

 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wyrabiałam mikserem 10 minut, po czym przykryłam i odstawiłam do piekarnika nastawionego na 40stopni. To bardzo przyspiesza wyrastanie ciasta.

Gdy podwoiło swoją objętość podzieliłam na 15 w miarę równych części, każdą rozpłaszczałam, nadziewałam jagodami, sklejałam i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.

Gdy lekko się napuszyły piekłam w piekarniku nagrzanym do 180st, aż były rumiane. Po lekkim wystudzeniu smarowałam solidnie lukrem.

Przepis rzygotowała Sylwia Jedynak - Jedynka Gotuje.

Mleko
susieburrell.com.au
 

zdjęcie: MN

Reklama
Gość
Wyślij


Reklama

To może Cię zainteresować

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok