Kuchnia
Jagodzianki

Składniki na ok. 15 jagodzianek:
- 550 g mąki pszennej;
- 15 g drożdży suchych;
- 3 łyżki stopionego masła;
- 1 szklanka letniego mleka;
- 1 jajo;
- 2 żółtka;
- 3 łyżki cukru;
- szczypta soli;
- jagody wymieszane z cukrem-pudrem do smaku.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wyrabiałam mikserem 10 minut, po czym przykryłam i odstawiłam do piekarnika nastawionego na 40stopni. To bardzo przyspiesza wyrastanie ciasta.Gdy podwoiło swoją objętość podzieliłam na 15 w miarę równych części, każdą rozpłaszczałam, nadziewałam jagodami, sklejałam i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.
Gdy lekko się napuszyły piekłam w piekarniku nagrzanym do 180st, aż były rumiane. Po lekkim wystudzeniu smarowałam solidnie lukrem.
Przepis rzygotowała Sylwia Jedynak - Jedynka Gotuje.

susieburrell.com.au
zdjęcie: MN

To może Cię zainteresować
1