Gulasz wołowy

Ten gulasz jest inny niż te, które znacie. Aromatyczny i bardzo syty. Przepis dostałam od znakomitej kucharki, która zaraziła mnie pasją gotowania - Cioci Krysi.

pixabay.com/totoley99
Składniki:
1 kg wołowiny gulaszowej;
2 cebule;
4 ząbki czosnku;
2 łyżki smalcu lub oleju;
1 łyżeczka mielonej kolendry;
1/2 łyżeczki cynamonu;
1/2 łyżeczki imbiru;
1 łyżeczka papryki słodkiej;
1/2 łyżeczki chili;
3 łyżki ketchupu;
1 łyżka sosu sojowego;
4 ziemniaki;
sól, pieprz.

wikipedia.org
Przygotowanie:
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy przyprawy, a gdy zaczną intensywnie pachnieć, wrzucamy mięso pokrojone w grubą kostkę. Podsmażamy z każdej strony na dużym ogniu, dodajemy cebule, a po chwili czosnek.
Smażymy jeszcze chwile nie przerywając mieszania, dodajemy wodę (2 szklanki lub więcej, jeśli wolimy konsystencję zupy), ketchup, sos sojowy. Przykrywamy, dusimy 45 minut.
Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i uzupełniamy wodę, jeśli się wygotowała. Dusimy do miękkości mięsa i ziemniaków.

Najlepiej smakuje jedzone w lesie, aluminiowa łyżką z menażki J
Smacznego!
Sylwia Jedynak - Jedynka gotuje
zdjęcie: Sylwia Jedynak

Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.