Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Gulasz wołowy

Sylwia Jedynak - Jedynka Gotuje

22 czerwca 2014 06:29

Udostępnij
na Facebooku
Gulasz wołowy

Mam harcerską duszę i uwielbiam różne wypady na łono natury, biwaki, pikniki. Ognisko, chłopak z gitarą i kociołek z gulaszem... czego chcieć więcej!


Ten gulasz jest inny niż te, które znacie. Aromatyczny i bardzo syty. Przepis dostałam od znakomitej kucharki, która zaraziła mnie pasją gotowania - Cioci Krysi.

papryka
pixabay.com/totoley99

Składniki:


1 kg wołowiny gulaszowej;

2 cebule;

4 ząbki czosnku;

2 łyżki smalcu lub oleju;

1 łyżeczka mielonej kolendry;

1/2 łyżeczki cynamonu;

1/2 łyżeczki imbiru;

1 łyżeczka papryki słodkiej;

1/2 łyżeczki chili;

3 łyżki ketchupu;

1 łyżka sosu sojowego;

4 ziemniaki;

sól, pieprz.

Cebula
wikipedia.org

Przygotowanie:


W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy przyprawy, a gdy zaczną intensywnie pachnieć, wrzucamy mięso pokrojone w grubą kostkę. Podsmażamy z każdej strony na dużym ogniu, dodajemy cebule, a po chwili czosnek.

Smażymy jeszcze chwile nie przerywając mieszania, dodajemy wodę (2 szklanki lub więcej, jeśli wolimy konsystencję zupy), ketchup, sos sojowy. Przykrywamy, dusimy 45 minut.

Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i uzupełniamy wodę, jeśli się wygotowała. Dusimy do miękkości mięsa i ziemniaków.

Gulasz wołowy


Najlepiej smakuje jedzone w lesie, aluminiowa łyżką z menażki J

Smacznego!

Sylwia Jedynak - Jedynka gotuje

zdjęcie: Sylwia Jedynak
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok