Kuchnia
Grzyby marynowane w occie

W tym tygodniu prezentujemy prosty przepis na jesienne przetwory.
Dla mnie marynowane grzyby to smak polskiej jesieni. Rytuały związane ze zbieraniem, czyszczeniem i gotowaniem grzybów, a potem smakowanie ich w zimowe wieczory przywodzi na myśl same dobre wspomnienia. Do octu najlepiej pasują małe, twarde grzybki, które nie wymagają przekrajania ani oddzielania nóżek od kapeluszy.
- leśne grzyby (nigdy ich nie ważę, ale możecie przyjąć ok. 1,5 kg)
- 1 szklanka octu
- 4 szklanki wody
- sól
- liść laurowy, gorczyca, ziele angielskie
- 2 cebule

Grzyby czyszczę i płuczę, jeśli są duże, kroję na mniejsze kawałki. Zalewam je wodą i gotuję ok. 15 min. Podczas gotowania ściągam z wody zanieczyszczenia. Ugotowane wstępnie grzyby przelewam przez sito, płuczę, a następnie ponownie zalewam wodą i gotuję kolejne 15 min. Tym razem dodaję pokrojoną 1 cebulę oraz sól. W osobnym garnku gotuję zalewę złożoną z wody, octu, przypraw i jednej cebuli. Kiedy grzyby są ugotowane, rozkładam je do słoików i zalewam zalewą. Słoiki zakręcam i gotuję je w dużym garnku przez ok. 15 min.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony Moje gotowanie w Norwegii.
Reklama

To może Cię zainteresować