Kuchnia
Gruszki w miodowym karmelu

Już niedługo wiosna w pełni a wraz z nią długie dni, białe noce. Może więc warto nacieszyć się ostatnimi wieczorami przy świecach, ocieplić się w chłodny wieczór ciepłym miodowym karmelem... Zapraszam Was na pyszny deser z gruszkami i dużą porcją słodyczy.
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 200 g miodu
- 4 gruszki
- 100 ml białego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- porcja lodów waniliowych i orzechy do dekoracji

Przygotowanie:
Z pomarańczy starłam skórkę a następnie wycisnęłam sok. Miód wlałam do garnka, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na małym ogniu nie mieszając, czekałam aż zacznie bulgotać jak karmel, gotowałam go ok. 3 min. Dodałam sok z pomarańczy i cytryny, pomarańczową skórkę oraz wino. Gotowałam ok. 10 min. aby całość zgęstniała.

Gruszki obrałam, przekroiłam na pół i łyżeczką usunęłam gniazda nasienne. Włożyłam je do karmelu i gotowałam je kilka minut. Następnie odczekałam kilka chwil, aby syrop przestygł i jeszcze bardziej zgęstniał, podałam jeszcze ciepły z ciepłymi gruszkami i lodami waniliowymi. Całość warto posypać drobno posiekanymi orzechami.

Smacznego!
Przepis pochodzi z magazynu To jest pyszne, nr styczeń-luty 2015, zdjęcia przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.
Reklama

To może Cię zainteresować