Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Gruszki w miodowym karmelu

Katarzyna Smól

14 marca 2015 07:37

Udostępnij
na Facebooku
Gruszki w miodowym karmelu


Już niedługo wiosna w pełni a wraz z nią długie dni, białe noce. Może więc warto nacieszyć się ostatnimi wieczorami przy świecach, ocieplić się w chłodny wieczór ciepłym miodowym karmelem... Zapraszam Was na pyszny deser z gruszkami i dużą porcją słodyczy.


Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 200 g miodu
  • 4 gruszki
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • porcja lodów waniliowych i orzechy do dekoracji

 

 

Gruszki w miodowym karmelu

 

Przygotowanie:

Z pomarańczy starłam skórkę a następnie wycisnęłam sok. Miód wlałam do garnka, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na małym ogniu nie mieszając, czekałam aż zacznie bulgotać jak karmel, gotowałam go ok. 3 min. Dodałam sok z pomarańczy i cytryny, pomarańczową skórkę oraz wino. Gotowałam ok. 10 min. aby całość zgęstniała.

Gruszki w miodowym karmelu
Gruszki w miodowym karmelu

Gruszki obrałam, przekroiłam na pół i łyżeczką usunęłam gniazda nasienne. Włożyłam je do karmelu i gotowałam je kilka minut. Następnie odczekałam kilka chwil, aby syrop przestygł i jeszcze bardziej zgęstniał, podałam jeszcze ciepły z ciepłymi gruszkami i lodami waniliowymi. Całość warto posypać drobno posiekanymi orzechami.

Gruszki w miodowym karmelu

Smacznego!

Przepis pochodzi z magazynu To jest pyszne, nr styczeń-luty 2015, zdjęcia przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.


Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok