Kuchnia
Gęsta, kremowa i lekko słodka – rozgrzewająca zupa marchewkowa

Do zupy można również dodać białą fasolę i groszek fotolia.com - royalty free
W oczekiwaniu na cieplejsze dni można przygotować sobie rozgrzewającą zupę z marchewki. Łatwe w przygotowaniu danie to pomysł na szybki i pożywny obiad.
Zupa marchewkowa świetnie komponuje się z orientalnymi przyprawami. Dodatkowo jest gęsta, kremowa i lekko słodka. Najlepsza wychodzi z ekologicznej marchewki, która jest nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza. Smak dania wzbogaca również biała fasola, ciecierzyca oraz zielony groszek. Całość jest pyszna i sycąca.
Składniki:
– 1 kg marchewki
– 1 duża cebula
– 1 puszka białej fasoli (może być również kartonik białej fasoli zmieszanej z ciecierzycą)
– 2 litry bulionu (np. warzywno-drobiowego)
– 400 ml mleka hel (czyli mleka pełnotłustego)
– opakowanie mrożonego groszku– przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, mielone ziarna kolendry, suszona kolendra, kurkuma, carry, szczypta czerwonej papryki – kilka listków kolendry do dekoracji
– olej i masło do smażenia
– 1 duża cebula
– 1 puszka białej fasoli (może być również kartonik białej fasoli zmieszanej z ciecierzycą)
– 2 litry bulionu (np. warzywno-drobiowego)
– 400 ml mleka hel (czyli mleka pełnotłustego)
– opakowanie mrożonego groszku– przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, mielone ziarna kolendry, suszona kolendra, kurkuma, carry, szczypta czerwonej papryki – kilka listków kolendry do dekoracji
– olej i masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Jedną marchewkę odłożyć na bok. Resztę obrać, pokroić w plastry i wrzucić do gotującego się bulionu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła i łyżce oleju. Usmażoną cebulę dodać do bulionu wraz z fasolą i przyprawami (najlepiej dodać po małej szczypcie kurkumy, imbiru i ziarna kolendry, trochę więcej carry, papryki i suszonej kolendry, pieprz i sól do smaku).
Całość gotować ok. 20 min., aż marchewka zmięknie. Do zupy dolać mleko i ponownie zagotować. Na koniec całość zmiksować blenderem. Odłożoną na początku gotowania marchewkę, obrać i pokroić w cienkie paski. W osobnym garnku zagotować wodę i zblanszować groszek i marchewkę. Warzywa nie powinny być rozgotowane, tylko lekko chrupkie. Zupę rozlać do miseczek. Na wierzch wsypać łyżkę groszku, dołożyć kilka pasków marchewki.
Do zupy idealnie pasują świeże liście kolendry czy mięta. Danie można posypać także uprażonymi ziarnami dyni.
Smacznego!
Całość gotować ok. 20 min., aż marchewka zmięknie. Do zupy dolać mleko i ponownie zagotować. Na koniec całość zmiksować blenderem. Odłożoną na początku gotowania marchewkę, obrać i pokroić w cienkie paski. W osobnym garnku zagotować wodę i zblanszować groszek i marchewkę. Warzywa nie powinny być rozgotowane, tylko lekko chrupkie. Zupę rozlać do miseczek. Na wierzch wsypać łyżkę groszku, dołożyć kilka pasków marchewki.
Do zupy idealnie pasują świeże liście kolendry czy mięta. Danie można posypać także uprażonymi ziarnami dyni.
Smacznego!

To może Cię zainteresować