Kredyt konsumencki w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Refinansiering w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Gęsta, kremowa i lekko słodka – rozgrzewająca zupa marchewkowa Kuchnia
Katarzyna Smól 30 kwietnia 2016
07:00

Gęsta, kremowa i lekko słodka – rozgrzewająca zupa marchewkowa

Skomentuj
Do zupy można również dodać białą fasolę i groszek fotolia.com - royalty free
W oczekiwaniu na cieplejsze dni można przygotować sobie rozgrzewającą zupę z marchewki. Łatwe w przygotowaniu danie to pomysł na szybki i pożywny obiad.
Zupa marchewkowa świetnie komponuje się z orientalnymi przyprawami. Dodatkowo jest gęsta, kremowa i lekko słodka. Najlepsza wychodzi z ekologicznej marchewki, która jest nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza. Smak dania wzbogaca również biała fasola, ciecierzyca oraz zielony groszek. Całość jest pyszna i sycąca.

Składniki:

– 1 kg marchewki
– 1 duża cebula
– 1 puszka białej fasoli (może być również kartonik białej fasoli zmieszanej z ciecierzycą)
–  2 litry bulionu (np.  warzywno-drobiowego)
– 400 ml mleka hel (czyli mleka pełnotłustego)
– opakowanie mrożonego groszku– przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, mielone ziarna kolendry, suszona kolendra, kurkuma, carry, szczypta czerwonej papryki – kilka listków kolendry do dekoracji
– olej i masło do smażenia
Zupa z marchewki jest rozgrzewająca i sycąca
Zupa z marchewki jest rozgrzewająca i sycąca
fot. Katarzyna Smól
Całość można doprawić kurkumą, imbirem i kolendrą
Całość można doprawić kurkumą, imbirem i kolendrą
fot. Katarzyna Smól

Sposób przygotowania:

Jedną marchewkę odłożyć na bok. Resztę obrać, pokroić w plastry i wrzucić do gotującego się bulionu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła i łyżce oleju. Usmażoną cebulę dodać do bulionu wraz z fasolą i przyprawami (najlepiej dodać po małej szczypcie kurkumy, imbiru i ziarna kolendry, trochę więcej carry, papryki i suszonej kolendry, pieprz i sól do smaku).

Całość gotować ok. 20 min., aż marchewka zmięknie. Do zupy dolać mleko i ponownie zagotować. Na koniec całość zmiksować blenderem. Odłożoną na początku gotowania marchewkę, obrać i pokroić w cienkie paski. W osobnym garnku zagotować wodę i zblanszować groszek i marchewkę. Warzywa nie powinny być rozgotowane, tylko lekko chrupkie. Zupę rozlać do miseczek. Na wierzch wsypać łyżkę groszku, dołożyć kilka pasków marchewki.

Do zupy idealnie pasują świeże liście kolendry czy mięta. Danie można posypać także uprażonymi ziarnami dyni.

Smacznego!
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych

Bliżej nas