Gęsta, kremowa i lekko słodka – rozgrzewająca zupa marchewkowa
Do zupy można również dodać białą fasolę i groszek fotolia.com - royalty free
Składniki:
– 1 duża cebula
– 1 puszka białej fasoli (może być również kartonik białej fasoli zmieszanej z ciecierzycą)
– 2 litry bulionu (np. warzywno-drobiowego)
– 400 ml mleka hel (czyli mleka pełnotłustego)
– opakowanie mrożonego groszku– przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, mielone ziarna kolendry, suszona kolendra, kurkuma, carry, szczypta czerwonej papryki – kilka listków kolendry do dekoracji
– olej i masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Całość gotować ok. 20 min., aż marchewka zmięknie. Do zupy dolać mleko i ponownie zagotować. Na koniec całość zmiksować blenderem. Odłożoną na początku gotowania marchewkę, obrać i pokroić w cienkie paski. W osobnym garnku zagotować wodę i zblanszować groszek i marchewkę. Warzywa nie powinny być rozgotowane, tylko lekko chrupkie. Zupę rozlać do miseczek. Na wierzch wsypać łyżkę groszku, dołożyć kilka pasków marchewki.
Do zupy idealnie pasują świeże liście kolendry czy mięta. Danie można posypać także uprażonymi ziarnami dyni.
Smacznego!
To może Cię zainteresować