Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Fyrstekake – niezła gratka dla miłośników marcepanu

marta.domzalska@mojanorwegia.pl

13 grudnia 2014 00:00

Udostępnij
na Facebooku
1
Fyrstekake – niezła gratka dla miłośników marcepanu


Eleganckie, pachnące, a przede wszystkim pyszne. Idealne dla świątecznych gości.



Fyrsetkake to bardzo popularny w Norwegii, tradycyjny wypiek będący często określany mianem królewskiego. Skąd tak wysoka ocena tego przysmaku? Królewskie pochodzenie zawdzięcza on migdałowemu nadzieniu, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom marcepanu.


 migdały

fot. charls.no


Składniki na kruche ciasto:

 

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 110g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
  • 90g cukru pudru
  • 75ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 żółtko

 

 

Przygotowanie kruchego ciasta

Wszystkie składniki połącz i zagnieć. Do tego celu możesz też wykorzystać malakser. Gotowe ciasto podziel na dwie nierówne części: ¾ i ¼ . Uformuj kule, mocno spłaszcz, po czym owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na 15 minut.

fyrstekake 

fot. charls.no


Składniki nadzienia:

 

  • 50g roztopionego masła
  • 2 białka
  • 200g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 200g mielonych migdałów

 

 

Przygotowanie nadzienia

Zacznij od ubicia sztywnej piany z białek. Pozostałe składniki wymieszaj, dodaj do białek i delikatnie wymieszaj. Masę odstaw na chwilę.

 

Dodatki (opcjonalnie):

 

  • 1 roztrzepane żółtko, które możesz wykorzystać jako glazurę
  • Cukier puder do posypania wierzchu ciasta

 

fyrstekake

fot. charls.no


Przygotowanie całości

Przygotuj formę do tarty o średnicy 23 centymetrów. Wysmaruj ją schłodzonym masłem i oprósz mąką pszenną.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki/zamrażalnika. Oba kawałki rozwałkuj na grubość około 3-4 milimetrów. Wykorzystując do tego celu wałek, unieś większy kawałek ciasta, wyłóż nim spód formy i delikatnie dociśnij.

Wyłóż nadzienie i wyrównaj je. Mniejszy kawałek pokrój w cienkie paski i ułóż na nadzieniu tworząc symetryczną kratkę.

Jeśli zdecydujesz się na dodatki, możesz posmarować kratkę żółtkiem i posypać całość cukrem pudrem.

 

Ciasto piecz w temperaturze 160 stopni przez 50-60 minut, aż do zezłocenia się wierzchu.

 

Wystudzoną tartę wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe!

fyrstekake 

fot. charls.no


SMACZNEGO!

 

 

Źródła: mojewypieki.com / charls.no

Zdjęcie frontowe: fotolia - royalty free



Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Grazyna xxx

14-12-2014 20:24

Uwielbiam to ciasto jest bardzo kruche i bardzo,bardzo migdalowe

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok