Fyrstekake – niezła gratka dla miłośników marcepanu

Eleganckie, pachnące, a przede wszystkim pyszne. Idealne dla świątecznych gości.
Fyrsetkake to bardzo popularny w Norwegii, tradycyjny wypiek będący często określany mianem królewskiego. Skąd tak wysoka ocena tego przysmaku? Królewskie pochodzenie zawdzięcza on migdałowemu nadzieniu, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom marcepanu.
fot. charls.no
Składniki na kruche ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 110g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
- 90g cukru pudru
- 75ml śmietanki kremówki 36%
- 1 żółtko
Przygotowanie kruchego ciasta
Wszystkie składniki połącz i zagnieć. Do tego celu możesz też wykorzystać malakser. Gotowe ciasto podziel na dwie nierówne części: ¾ i ¼ . Uformuj kule, mocno spłaszcz, po czym owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na 15 minut.
fot. charls.no
Składniki nadzienia:
- 50g roztopionego masła
- 2 białka
- 200g cukru pudru
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 200g mielonych migdałów
Przygotowanie nadzienia
Zacznij od ubicia sztywnej piany z białek. Pozostałe składniki wymieszaj, dodaj do białek i delikatnie wymieszaj. Masę odstaw na chwilę.
Dodatki (opcjonalnie):
- 1 roztrzepane żółtko, które możesz wykorzystać jako glazurę
- Cukier puder do posypania wierzchu ciasta
fot. charls.no
Przygotowanie całości
Przygotuj formę do tarty o średnicy 23 centymetrów. Wysmaruj ją schłodzonym masłem i oprósz mąką pszenną.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki/zamrażalnika. Oba kawałki rozwałkuj na grubość około 3-4 milimetrów. Wykorzystując do tego celu wałek, unieś większy kawałek ciasta, wyłóż nim spód formy i delikatnie dociśnij.
Wyłóż nadzienie i wyrównaj je. Mniejszy kawałek pokrój w cienkie paski i ułóż na nadzieniu tworząc symetryczną kratkę.
Jeśli zdecydujesz się na dodatki, możesz posmarować kratkę żółtkiem i posypać całość cukrem pudrem.
Ciasto piecz w temperaturze 160 stopni przez 50-60 minut, aż do zezłocenia się wierzchu.
Wystudzoną tartę wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe!
fot. charls.no
SMACZNEGO!
Źródła: mojewypieki.com / charls.no
Zdjęcie frontowe: fotolia - royalty free
To może Cię zainteresować
14-12-2014 20:24
3
0
Zgłoś