faszerowane ziemniaki

Dziś niech zakrólują ziemniaki! Ale to nie takie zwykłe ziemniaki - są faszerowane, zapiekane, w mundurkach i .... znikają błyskawicznie. Sprawdziły się na męskim spotkaniu. Będą dobrym towarzyszem do weekendowych spotkań.
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- opakowanie mięsa mielonego (ok.400 g)
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 gałązki natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, granulowany czosnek
- 1 jajko
- szklanka tartego żółtego sera
- olej do smażenia
Ziemniaki dokładnie myję i krótko gotuję, odcedzam kiedy są jeszcze twarde. Kiedy ostygną, ścinam 1/4 ziemniaka (jeśli ziemniak jest podłużny to ścinam wzdłuż dłużej części) i delikatnie wydrążam środek. Można także ziemniaki przekrajać na pół, wtedy będzie mniej miejsca na farsz, ale wyjdzie więcej porcji z tej samej ilości.
Na 2-3 łyżkach oleju podsmażam posiekaną cebulę, chwilę później dorzucam mięso, kiedy jest już sypkie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiam solą, pieprzem i dodaję pozostałe przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Duszę kilka minut na małym ogniu. Na koniec dorzucam posiekaną pietruszkę, odstawiam do ostygnięcia. Kiedy farsz wystygnie wbijam do niego jajko i mieszam.
Tak przygotowany farsz wkładam do wydrążonych ziemniaków (z górką). Ziemniaki układam blisko siebie w żaroodpornym naczyniu i zapiekam ok. 20 min. w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia delikatnie sprawdzam widelcem czy ziemniaki są już miękkie, jeśli tak, posypuję startym żółtym serem i zapiekam przez chwilę w 200 stopniach (można piec chwilę, tylko tyle żeby rozpuścił się ser lub trochę dłużej aż ser się zapiecze).
Smacznego!



Zapraszam na moją stronę na facebooku.

To może Cię zainteresować