Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

faszerowane ziemniaki

Katarzyna Smól

18 stycznia 2014 05:56

Kopiuj link
faszerowane ziemniaki


Dziś niech zakrólują ziemniaki! Ale to nie takie zwykłe ziemniaki - są faszerowane, zapiekane, w mundurkach i .... znikają błyskawicznie. Sprawdziły się na męskim spotkaniu. Będą dobrym towarzyszem do weekendowych spotkań.



Składniki:

- 8 średnich ziemniaków

- opakowanie mięsa mielonego (ok.400 g)

- 1 papryka

- 1 cebula

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 3 gałązki natki pietruszki

- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, granulowany czosnek

- 1 jajko

- szklanka tartego żółtego sera

- olej do smażenia




Ziemniaki dokładnie myję i krótko gotuję, odcedzam kiedy są jeszcze twarde. Kiedy ostygną, ścinam 1/4 ziemniaka (jeśli ziemniak jest podłużny to ścinam wzdłuż dłużej części) i delikatnie wydrążam środek. Można także ziemniaki przekrajać na pół, wtedy będzie mniej miejsca na farsz, ale wyjdzie więcej porcji z tej samej ilości.

Na 2-3 łyżkach oleju podsmażam posiekaną cebulę, chwilę później dorzucam mięso, kiedy jest już sypkie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiam solą, pieprzem i dodaję pozostałe przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Duszę kilka minut na małym ogniu. Na koniec dorzucam posiekaną pietruszkę, odstawiam do ostygnięcia. Kiedy farsz wystygnie wbijam do niego jajko i mieszam.

Tak przygotowany farsz wkładam do wydrążonych ziemniaków (z górką). Ziemniaki układam blisko siebie w żaroodpornym naczyniu i zapiekam ok. 20 min. w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia delikatnie sprawdzam widelcem czy ziemniaki są już miękkie, jeśli tak, posypuję startym żółtym serem i zapiekam przez chwilę w 200 stopniach (można piec chwilę, tylko tyle żeby rozpuścił się ser lub trochę dłużej aż ser się zapiecze).

 Smacznego!

zapiekane ziemniaki


zapiekane ziemniaki


zapiekane ziemniaki


Zapraszam na moją stronę na facebooku.



❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok