Kuchnia
faszerowane ziemniaki

Dziś niech zakrólują ziemniaki! Ale to nie takie zwykłe ziemniaki - są faszerowane, zapiekane, w mundurkach i .... znikają błyskawicznie. Sprawdziły się na męskim spotkaniu. Będą dobrym towarzyszem do weekendowych spotkań.
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- opakowanie mięsa mielonego (ok.400 g)
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 gałązki natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, granulowany czosnek
- 1 jajko
- szklanka tartego żółtego sera
- olej do smażenia
Ziemniaki dokładnie myję i krótko gotuję, odcedzam kiedy są jeszcze twarde. Kiedy ostygną, ścinam 1/4 ziemniaka (jeśli ziemniak jest podłużny to ścinam wzdłuż dłużej części) i delikatnie wydrążam środek. Można także ziemniaki przekrajać na pół, wtedy będzie mniej miejsca na farsz, ale wyjdzie więcej porcji z tej samej ilości.
Na 2-3 łyżkach oleju podsmażam posiekaną cebulę, chwilę później dorzucam mięso, kiedy jest już sypkie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiam solą, pieprzem i dodaję pozostałe przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Duszę kilka minut na małym ogniu. Na koniec dorzucam posiekaną pietruszkę, odstawiam do ostygnięcia. Kiedy farsz wystygnie wbijam do niego jajko i mieszam.
Tak przygotowany farsz wkładam do wydrążonych ziemniaków (z górką). Ziemniaki układam blisko siebie w żaroodpornym naczyniu i zapiekam ok. 20 min. w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia delikatnie sprawdzam widelcem czy ziemniaki są już miękkie, jeśli tak, posypuję startym żółtym serem i zapiekam przez chwilę w 200 stopniach (można piec chwilę, tylko tyle żeby rozpuścił się ser lub trochę dłużej aż ser się zapiecze).
Smacznego!



Zapraszam na moją stronę na facebooku.
Reklama

Reklama
To może Cię zainteresować
4