Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Drożdżówka z kruszonką – pomysł na pyszny podwieczorek

Katarzyna Smól

05 marca 2016 08:00

Udostępnij
na Facebooku
Drożdżówka z kruszonką – pomysł na pyszny podwieczorek

Do ciasta idealnie pasuje słodki dżem i szklanka mleka. fot. Katarzyna Smól

Dziś przepis na drożdżówkę ze słodką kruszonką. Zapach świeżego ciasta w kilka minut zgromadzi przy stole wszystkich łasuchów!
Przedstawiam sprawdzony i prosty sposób na to, by zgromadzić całą rodzinę przy podwieczorku. Wystarczy tylko postawić na stole pachnące, domowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Poniższy przepis podebrałam z zeszytu z przepisami mojej mamy, przetestowałam go wiele razy, zawsze z powodzeniem.

Drożdżówka za każdym razem wychodzi pulchna, lekko słodka. Idealnie smakuje podana ze słodkim dżemem i popijana mlekiem.

Składniki na ciasto:

– 1/2 kg mąki
– 50 g drożdży (w Norwegii to jedna kostka)
– 1 jajko
– 6 łyżek cukru
– 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub kilka kropel aromatu, jeśli tak wolicie)
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka
– 3 łyżki wody
– 1/4 szklanka oleju (lub 3 łyżki roztopionego masła)

Składniki na kruszonkę:

– 50 g miękkiego masła
– 1/4 szklanki cukru
– 6 łyżek mąki

Sposób przygotowania:

Z drożdży najpierw trzeba zrobić rozczyn, czyli rozetrzeć je z cukrem, do tego dodać łyżkę mąki i zalać wszystko ciepłym mlekiem. Rozmieszać. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać wszystkie inne składniki na ciasto.

Ciasto trzeba zagniatać przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Potem trzeba je umieścić w dużej misce i odstawić pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia.

Po około godzinie, ciasto należy jeszcze raz zagnieść i przełożyć do foremki. Może to być tradycyjna prostokątna foremka (ciasto wyjdzie niższe) lub, tak jak u mnie tym razem - duża keksówka. Ponownie odstawić ciasto na ok. 20 min. do wyrośnięcia.

Składniki na kruszonkę połączyć i rozdrobnić, posypać ciasto. Piec ok. 45 min. w 200 stopniach. Jeśli ciasto za bardzo się przypieka, można je przykryć folią aluminiową.

Smacznego!
Ciasto za każdym razem wychodzi pulchne
Ciasto za każdym razem wychodzi pulchne
fot. Katarzyna Smól
Ciasto drożdżowe ze słodką kruszonką to pyszny sposób na sobotni podwieczorek
Ciasto drożdżowe ze słodką kruszonką to pyszny sposób na sobotni podwieczorek
fot. Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok