Drożdżówka z kruszonką – pomysł na pyszny podwieczorek
Do ciasta idealnie pasuje słodki dżem i szklanka mleka. fot. Katarzyna Smól
Drożdżówka za każdym razem wychodzi pulchna, lekko sÅodka. Idealnie smakuje podana ze sÅodkim dżemem i popijana mlekiem.
SkÅadniki na ciasto:
– 50 g drożdży (w Norwegii to jedna kostka)
– 1 jajko
– 6 Åyżek cukru
– 1 Åyżka domowego cukru waniliowego (lub kilka kropel aromatu, jeÅli tak wolicie)
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka
– 3 Åyżki wody
– 1/4 szklanka oleju (lub 3 Åyżki roztopionego masÅa)
SkÅadniki na kruszonkÄ:
– 1/4 szklanki cukru
– 6 Åyżek mÄ ki
Sposób przygotowania:
Ciasto trzeba zagniataÄ przez kilka minut, aż bÄdzie gÅadkie i sprÄżyste. Potem trzeba je umieÅciÄ w dużej misce i odstawiÄ pod ÅciereczkÄ do ponownego wyroÅniÄcia.
Po okoÅo godzinie, ciasto należy jeszcze raz zagnieÅÄ i przeÅożyÄ do foremki. Może to byÄ tradycyjna prostokÄ tna foremka (ciasto wyjdzie niższe) lub, tak jak u mnie tym razem - duża keksówka. Ponownie odstawiÄ ciasto na ok. 20 min. do wyroÅniÄcia.
SkÅadniki na kruszonkÄ poÅÄ czyÄ i rozdrobniÄ, posypaÄ ciasto. Piec ok. 45 min. w 200 stopniach. JeÅli ciasto za bardzo siÄ przypieka, można je przykryÄ foliÄ aluminiowÄ .
Smacznego!
To może Cię zainteresować