Kuchnia
Dorsz z marchewką i cukinią
4

Pozornie znana panierka zyskała ziołowo-cytrynowy smak, zaś pyszny smak ryby podkreśliły marchew z cukinią przygotowane z dodatkiem pomarańczy. Całość komponowała się znakomicie.

Składniki:
- 2 filety z dorsza pokrojone na kilka kawałków;
- 2 jajka;
- garść posiekanego świeżego koperku, natki pietruszki i szczypiorku;
- cukinia;
- duża marchew;
- pomarańcza;
- skórka otarta z cytryny;
- olej i masło do smażenia;
- sól, pieprz;
- bułka tarta lub mąka.

Przygotowanie:
Marchew i cukinię pokroiłam na cienkie i plastry, te większe przekroiłam na pół.
Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam marchew, po ok. 2 minutach dorzuciłam cukinię.
Pomarańczę obrałam i pokroiłam na małe kawałki (jeśli białe błonki są twarde, lepiej je usunąć) i po chwili dodałam do warzyw. Całość dusiłam, aż warzywa trochę zmiękły, a sok się zredukował. Pod koniec doprawiłam solą i pieprzem.

Na osobnej patelni usmażyłam rybę. Filety posypałam solą i pieprzem.
Przygotowałam 2 miseczki - jedną z bułką tartą, drugą z roztrzepanymi jajkami, do których dodałam zioła, skórkę z cytryny i odrobinę soli. Rybę maczałam z jajkach, a następnie w bułce (można w mące lub w mieszance mąki z bułką) i smażyłam na złoty kolor. Podałam z ciepłymi warzywami i ryżem.
Smacznego :)
Zapraszam na moją stronę na facebooku.

Reklama
To może Cię zainteresować
22-04-2015 21:21
3
0
Zgłoś
16-06-2014 07:11
3
0
Zgłoś
15-06-2014 23:40
3
0
Zgłoś
15-06-2014 14:52
0
0
Zgłoś