Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Dorsz z marchewką i cukinią

Katarzyna Smól

14 czerwca 2014 06:53

Udostępnij
na Facebooku
4
Dorsz z marchewką i cukinią

Najlepsza ryba to ta samodzielnie złowiona. Po ostatnim udanym połowie postanowiłam przygotować dorsza w nowej odsłonie.

Pozornie znana panierka zyskała ziołowo-cytrynowy smak, zaś pyszny smak ryby podkreśliły marchew z cukinią przygotowane z dodatkiem pomarańczy. Całość komponowała się znakomicie.


Złowiony dorsz


Składniki:


- 2 filety z dorsza pokrojone na kilka kawałków;

- 2 jajka;

- garść posiekanego świeżego koperku, natki pietruszki i szczypiorku;

- cukinia;

- duża marchew;

- pomarańcza;

- skórka otarta z cytryny;

- olej i masło do smażenia;

- sól, pieprz;

- bułka tarta lub mąka.

Warzywa do dorsza


Przygotowanie:


Marchew i cukinię pokroiłam na cienkie i plastry, te większe przekroiłam na pół.
Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam marchew, po ok. 2 minutach dorzuciłam cukinię.
Pomarańczę obrałam i pokroiłam na małe kawałki (jeśli białe błonki są twarde, lepiej je usunąć) i po chwili dodałam do warzyw. Całość dusiłam, aż warzywa trochę zmiękły, a sok się zredukował. Pod koniec doprawiłam solą i pieprzem.

Dorsz z cukinią i marchewką


Na osobnej patelni usmażyłam rybę. Filety posypałam solą i pieprzem.
Przygotowałam 2 miseczki - jedną z bułką tartą, drugą z roztrzepanymi jajkami, do których dodałam zioła, skórkę z cytryny i odrobinę soli. Rybę maczałam z jajkach, a następnie w bułce (można w mące lub w mieszance mąki z bułką) i smażyłam na złoty kolor. Podałam z ciepłymi warzywami i ryżem.

Smacznego :)


Zapraszam na moją stronę na facebooku.

Dorsz z cukinią i marchewką


Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Tanie CHRUPANIE

22-04-2015 21:21

Nieeee nooo to,to... masakra przepis!! Brykam na połów!! ;-D

I M

16-06-2014 07:11

PYSZKA.....

Marcin Kowalski

15-06-2014 23:40

Jak złowię dorsza to skorzystam z przepisu. Dzięki Kasiu za przepis

Mariusz Daraż

15-06-2014 14:52

Wyląda ładnie ale po co aż tyle panierki? Taka ilość bułki tartej tylko pochłania tłuszcz i psuje smak dobrej ryby.

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok