Refinansiering w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Kredyt konsumencki w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Domowe gołąbki w sosie pomidorowym Kuchnia
Katarzyna Smól 20 lutego 2016
08:00

Domowe gołąbki w sosie pomidorowym

1
Skomentuj
Domowe gołąbki zasmakują wszystkim domownikom. Fot. Katarzyna Smól
Ta tradycyjna potrawa to jedno z najpopularniejszych polskich dań – mowa o gołąbkach. Warto je przyrządzić także dla Norwegów, którym z pewnością zasmakuje polska kuchnia!
Lubicie gołąbki? Ja uwielbiam. Myślę, że można je nazwać tradycyjną polską potrawą. Warto zrobić je w domu dla domowników, nostalgii za polską kuchnią, ale także dla norweskich przyjaciół. To potrawa, która przypadnie im do gustu.
Reklama

Składniki na gołąbki:

– 1 duża główka kapusty
– 400 g mięsa mielonego
– 1 woreczek ryżu
– 1 cebula
– sól, pieprz

Składnik na sos pomidorowy:

– 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
– koncentrat pomidorowy
– 1 łyżka mąki
– szczypta cukru
– 1 łyżka śmietany
– przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka w proszku, suszony koperek
Gołąbki należy jeden przy drugim ułożyć w garnku.
Gołąbki należy jeden przy drugim ułożyć w garnku. Fot. Katarzyna Smól

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na maśle. Ryż ugotowałam. Przestudzony ryż i cebulę dodałam do mięsa, doprawiłam je i dokładnie wymieszałam. W tym czasie zagotowałam także wodę w dużym garnku, do którego zmieściła się cała główka kapusty. Przed włożeniem kapusty do wrzątku, wycięłam z niej głąb.  

Po kilku minutach zaparzania we wrzątku wyciągnęłam kapustę i zaczęłam ściągać liście tak, aby ich nie połamać. Jeśli wewnątrz liście są zbyt kruche, trzeba ponownie włożyć kapustę do wrzątku. Do każdego liścia nałożyłam dwie łyżki farszu i zwinęłam liść jak krokiet. Gotowe gołąbki ułożyłam ciasno w dużym szerokim garnku.  

Na dnie garnka warto położyć liście kapusty, żeby gołąbki nie przypaliły się podczas gotowania. Gołąbki zalałam bulionem i gotowałam, ok. 45 min. Lubię do wywaru dołożyć kilka suszonych grzybów, bardzo wzbogacają smak. Po tym czasie odlałam bulion do innego naczynia, dodałam przecier, przyprawy, szczyptę cukru oraz mąkę rozprowadzoną wcześniej w 2-3 łyżkach bulionu. Jeśli lubicie, można dodać także śmietanę. Sos dodałam do gołąbków i gotowałam jeszcze kilkanaście minut.  

Smacznego!
Gołąbki gotowałam ok. 45 min.
Gołąbki gotowałam ok. 45 min. Fot. Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych
kat ko
kat ko 22-02-2016 10:13

A może ktoś pokusi się i przetłumaczy ten przepis na język norweski?Kiedyś Norweżka jadła właśnie gołąbki w Polsce i bardzo jej smakowały.prosiła mnie o przepis ale niestety moja znajomość norweskiego jest dość słaba.

1
Odpowiedz
Zgłoś komentarz

Bliżej nas