Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Delfiakake – świąteczny, norweski przysmak

mojanorwegia@mojanorwegia.pl

24 grudnia 2014 06:53

Udostępnij
na Facebooku
Delfiakake – świąteczny, norweski przysmak


Czekolada, chrupiące ciastko, kawa i kokos, wszystkie te smaki i faktury łączą się razem tworząc pyszne ciasto znane przed tajemniczą nazwę delfiakake.

Nazwa ciasta wzięła się od marki oleju kokosowego, którego używano oryginalnie do przygotowania ciasta, czyli Delfia. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.

Składniki:

  • 4 łyżeczki mocnej kawy
  • 250 gramów oleju kokosowego
  • 300 gramów jasnej czekolady do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka marmolady pomarańczowej
  • 2 łyżeczki koniaku
  • 500 mililitrów wody
  • Pół opakowania herbatników
  • 200 gramów marcepanu, pokrojonego w półcentymetrowe plastry
  • Galaretki do dekoracji

 

Delfia
Olej kokosowy Delfia, fot. coolinarika.com

 

Przygotowanie:


Formę do ciasta wyłóż folią aluminiową. Podgrzewaj w jednym  naczyniu czekoladę, kawę, koniak, marmoladę pomarańczową i olej kokosowy, aż rozpuszczą się na gładką masę. Ubij jajka z cukrem i dodawaj powoli do masy czekoladowej.

Wylej część masy do formy, ułóż na niej ciastka, następnie wylej więcej masy czekoladowej i powtórz czynność. Na górze można ułożyć cienką warstwę plasterków marcepanu i zalać czekoladą. Wierzch ciasta można udekorować galaretkami lub orzechami.

Ciasto należy wstawić do lodówki, aby zastygło.

Delfiakake


Spróbujecie przygotować świąteczne, norweskie ciasto?

Zdjęcie frontowe: wikimedia.org - cyclonebill - Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0



Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok