Delfiakake – świąteczny, norweski przysmak

Składniki:
- 4 łyżeczki mocnej kawy
- 250 gramów oleju kokosowego
- 300 gramów jasnej czekolady do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka marmolady pomarańczowej
- 2 łyżeczki koniaku
- 500 mililitrów wody
- Pół opakowania herbatników
- 200 gramów marcepanu, pokrojonego w półcentymetrowe plastry
- Galaretki do dekoracji

Olej kokosowy Delfia, fot. coolinarika.com
Przygotowanie:
Formę do ciasta wyłóż folią aluminiową. Podgrzewaj w jednym naczyniu czekoladę, kawę, koniak, marmoladę pomarańczową i olej kokosowy, aż rozpuszczą się na gładką masę. Ubij jajka z cukrem i dodawaj powoli do masy czekoladowej.
Wylej część masy do formy, ułóż na niej ciastka, następnie wylej więcej masy czekoladowej i powtórz czynność. Na górze można ułożyć cienką warstwę plasterków marcepanu i zalać czekoladą. Wierzch ciasta można udekorować galaretkami lub orzechami.
Ciasto należy wstawić do lodówki, aby zastygło.

Spróbujecie przygotować świąteczne, norweskie ciasto?
Zdjęcie frontowe: wikimedia.org - cyclonebill - Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

To może Cię zainteresować