Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Cytryniak - pyszne ciasto cytrynowe

Katarzyna Smól

11 kwietnia 2015 07:00

Kopiuj link
Cytryniak - pyszne ciasto cytrynowe


Prezentujemy przepis na idealny wiosenny przysmak!



W poszukiwaniu idealnej babki świątecznej znalazłam przepis na pyszne ciasto cytrynowe, które sprawdzi się nie tylko jako wielkanocny wypiek. Ja przygotowałam je w płaskiej formie, w formie placka. Miękkie, świeże ciasto, mało słodkie, dla tych, którzy wolą słodziej można polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem.

cytryniak posypany cukrem pudrem
fot. Katarzyna Smól


Składniki:


- 250 g mąki pszennej
- 150 gr cukru
- 180 g masła
- szczypta soli jeśli masło jest niesolone
- 4 jajka
- skórka otarta z cytryny
- sok z połowy cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło roztapiam i odstawiam do ostygnięcia. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem na gładki krem. Dodaję do niego przesianą mąkę, sól, sok i skórkę z cytryny, mieszam. Następnie dodaję roztopione masło i miksuję. Na koniec dodaję pianę z białek i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wlewam do natłuszczonej formy i piekę ok. 45 min. w 180 stopniach. Gotowe i przestudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej.

cytryniak w przygotowaniu
fot. Katarzyna Smól



Przepis (z małymi zmianami) z książki "Mała wielka uczta" Pauliny Stępień.

Więcej przepisów można znaleźć na Moje Gotowanie w Norwegii.

zdjęcie: Katarzyna Smól
❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok