Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Cytryniak - pyszne ciasto cytrynowe

Katarzyna Smól

11 kwietnia 2015 07:00

Udostępnij
na Facebooku
Cytryniak - pyszne ciasto cytrynowe


Prezentujemy przepis na idealny wiosenny przysmak!



W poszukiwaniu idealnej babki świątecznej znalazłam przepis na pyszne ciasto cytrynowe, które sprawdzi się nie tylko jako wielkanocny wypiek. Ja przygotowałam je w płaskiej formie, w formie placka. Miękkie, świeże ciasto, mało słodkie, dla tych, którzy wolą słodziej można polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem.

cytryniak posypany cukrem pudrem
fot. Katarzyna Smól


Składniki:


- 250 g mąki pszennej
- 150 gr cukru
- 180 g masła
- szczypta soli jeśli masło jest niesolone
- 4 jajka
- skórka otarta z cytryny
- sok z połowy cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło roztapiam i odstawiam do ostygnięcia. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem na gładki krem. Dodaję do niego przesianą mąkę, sól, sok i skórkę z cytryny, mieszam. Następnie dodaję roztopione masło i miksuję. Na koniec dodaję pianę z białek i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wlewam do natłuszczonej formy i piekę ok. 45 min. w 180 stopniach. Gotowe i przestudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej.

cytryniak w przygotowaniu
fot. Katarzyna Smól



Przepis (z małymi zmianami) z książki "Mała wielka uczta" Pauliny Stępień.

Więcej przepisów można znaleźć na Moje Gotowanie w Norwegii.

zdjęcie: Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok