Kuchnia
Cytryniak - pyszne ciasto cytrynowe

Prezentujemy przepis na idealny wiosenny przysmak!
W poszukiwaniu idealnej babki świątecznej znalazłam przepis na pyszne ciasto cytrynowe, które sprawdzi się nie tylko jako wielkanocny wypiek. Ja przygotowałam je w płaskiej formie, w formie placka. Miękkie, świeże ciasto, mało słodkie, dla tych, którzy wolą słodziej można polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem.

fot. Katarzyna Smól
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 gr cukru
- 180 g masła
- szczypta soli jeśli masło jest niesolone
- 4 jajka
- skórka otarta z cytryny
- sok z połowy cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztapiam i odstawiam do ostygnięcia. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem na gładki krem. Dodaję do niego przesianą mąkę, sól, sok i skórkę z cytryny, mieszam. Następnie dodaję roztopione masło i miksuję. Na koniec dodaję pianę z białek i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wlewam do natłuszczonej formy i piekę ok. 45 min. w 180 stopniach. Gotowe i przestudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej.

fot. Katarzyna Smól
Przepis (z małymi zmianami) z książki "Mała wielka uczta" Pauliny Stępień.
Więcej przepisów można znaleźć na Moje Gotowanie w Norwegii.
zdjęcie: Katarzyna Smól
Reklama

Reklama
To może Cię zainteresować
2