Kuchnia
Curry z kurczaka
3

Dziś w mojej kuchni znów zapachniało orientem. Kupiłam niesamowitą książkę o kuchni indyjskiej i mam ochotę wypróbować prawie wszystko.
Składniki:
600g filetów z kurczaka;
1 łyżka ghee (klarowanego masła);
1 średnia cebula, drobno posiekana;
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę;
1 mała papryczka chilli (ja dałam zieloną);
1 łyżeczka świeżo startego imbiru;
1 łyżeczka kurkumy;
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego;
1 łyżeczka ziaren kolendry;
1/2 łyżeczki sproszkowanej chili;
1 puszka pomidorów;
150ml mleka kokosowego;
sok z limonki;
sól;
kolendra do posypania na talerzu (niestety nie miałam).

Przygotowanie:
Choć lista składników jest dość długa, jeśli przygotujemy sobie wcześniej wszystko na blacie, wyczarujemy to curry naprawdę błyskawicznie.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło i dusimy cebulę. Gdy jest już miękka dodajemy wszystkie przyprawy, a gdy zaczyna intensywnie pachnieć, wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut, aż płyn wyraźnie się zredukuje. Wyłączamy ogień, przyprawiamy sokiem z limonki i posypujemy kolendrą.
Przepis pochodzi z bloga Jedynka Gotuje.

Reklama
To może Cię zainteresować
13
28-05-2014 00:32
1
0
Zgłoś
27-05-2014 20:28
0
-1
Zgłoś
27-05-2014 19:29
2
0
Zgłoś