Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Katarzyna Smól

26 września 2015 07:00

Udostępnij
na Facebooku
Ciasto ze śliwkami i kruszonką


Świetna propozycja dla wszystkich łasuchów - pyszne i proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Palce lizać!


W ten weekend prezentujemy przepis na pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Ciasto jest bardzo miękkie, puszyste i nieprzerośnięte. Gęsto ułożone owoce sprawiają, że wypiek zachowuje wilgotność i świeżość nawet na drugi dzień. Kruszonki jest sporo i przyjemnie pachnie cynamonem. Spróbujcie sami, nie można się oprzeć!

Składniki na zaczyn:

- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka cukru


Składniki na ciasto:

- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka z połowy cytryny
- 70 g masła solonego
- 1 jajko L
- 1 żółtko
- 3 szklanki mąki
- 800 g śliwek


Składniki na kruszonkę:

- 180 g mąki
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu


Cynamonowa kruszonka świetnie współgra ze śliwkowym nadzieniem.
fot. Katarzyna Smól


Sposób przygotowania:

Mleko podgrzałam, odstawiłam i dodałam cukier, wkruszyłam drożdże, dodałam mąkę, wymieszałam. Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcie na ok. 20 min.

Do wyrośniętego zaczynu dodałam wszystkie składniki na ciasto, wyrabiałam je przez kilka minut, może być klejące. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowałam kruszonkę - masło roztopiłam i dodałam do niego pozostałe składniki, wszystko wymieszałam i rozdrobniłam widelcem.
Kiedy ciasto wyrosło, wyłożyłam je na blaszkę. Najlepiej użyć większej niż standardowa, u mnie 28x40. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyłam na nią szpatułką, ponieważ jest klejące, starałam się je rozciągnąć po dnie. Na cieście rozłożyłam śliwki pocięte na ćwiartki i posypałam kruszonką. Całość odstawiłam na 40 min. do podrośnięcia. Po tym czasie piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 min.

Smacznego!


Śliwkowe ciasto zatrzymuje świeżość również kilka dni po wypieku.
fot. Katarzyna Smól


Po więcej kuchennych inspiracji zapraszamy na Moje Gotowanie w Norwegii.


Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok