Ciasto "Wiewióreczka"

Idealne ciasto na sobotni podwieczorek!
Bardzo lubię ciasta z jabłkami. A "Wiewióreczka" zawiera nie tylko dużo jabłek, ale także orzechy, które przyjemnie chrupią i kontrastują z miękkimi jabłkami. Do tego ciasto pięknie pachnie cynamonem. Najlepiej wybrać jabłka kwaśne ponieważ ze słodkimi "wiewióreczka" robi się mdła. Ale jest jeszcze jeden powód - ciasto jest pieczone na sodzie, a ta bardzo lubi kwaśność, to dzięki niej soda działa jak trzeba i ciasto pięknie wyrasta (charakterystyczne jest to, że wyrasta wtedy bardziej na środku). Przepis pochodzi z którejś babskiej polskiej gazety, było tam opublikowane pod nazwą Wiewióreczka choć moja mama zna je pod nazwą "salceson".... ja tam wolę "wiewióreczkę" ;)
Składniki:
- 6 dużych kwaśnych jabłek
- 2 szklanki cukru
- 3 jajka (używam L)
- 3 szklanki mąki
- szklanka posiekanych orzechów (najlepiej mieszanka włoskich i laskowych)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka myję, obieram, wykrawam gniazda nasienne i kroję w grubą kostkę. Zasypuję cukrem i odstawiam aż jabłka puszczą sok. Potem wbijam jajka, wsypuję mąkę z proszkiem i z sodą, orzechy i mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 40 min. w 190 stopniach. Gotowy wypiek można posypać cukrem pudrem po ostygnięcu. Smacznego :)



To może Cię zainteresować
22-03-2014 20:40
1
0
Zgłoś