Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Ciasto "Wiewióreczka"

Katarzyna Smól

15 marca 2014 06:23

Kopiuj link
1
Ciasto


Idealne ciasto na sobotni podwieczorek!




Bardzo lubię ciasta z jabłkami. A "Wiewióreczka" zawiera nie tylko dużo jabłek, ale także orzechy, które przyjemnie chrupią i kontrastują z miękkimi jabłkami. Do tego ciasto pięknie pachnie cynamonem. Najlepiej wybrać jabłka kwaśne ponieważ ze słodkimi "wiewióreczka" robi się mdła. Ale jest jeszcze jeden powód - ciasto jest pieczone na sodzie, a ta bardzo lubi kwaśność, to dzięki niej soda działa jak trzeba i ciasto pięknie wyrasta (charakterystyczne jest to, że wyrasta wtedy bardziej na środku). Przepis pochodzi z którejś babskiej polskiej gazety, było tam opublikowane pod nazwą Wiewióreczka choć moja mama zna je pod nazwą "salceson".... ja tam wolę "wiewióreczkę" ;)

Składniki:

- 6 dużych kwaśnych jabłek 

- 2 szklanki cukru

- 3 jajka (używam L)

- 3 szklanki mąki

- szklanka posiekanych orzechów (najlepiej mieszanka włoskich i laskowych)

- 1 łyżeczka sody

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Jabłka myję, obieram, wykrawam gniazda nasienne i kroję w grubą kostkę. Zasypuję cukrem i odstawiam aż jabłka puszczą sok. Potem wbijam jajka, wsypuję mąkę z proszkiem i z sodą, orzechy i mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 40 min. w 190 stopniach. Gotowy wypiek można posypać cukrem pudrem po ostygnięcu. Smacznego :)


wiewióreczka

wiewióreczka

wiewióreczka










❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Greg Cruel

22-03-2014 20:40

a gdzie jakiś tłuszcz?

Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok