Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Ciasto makowe

Katarzyna Smól

01 maja 2015 07:00

Kopiuj link
Ciasto makowe


Bardzo lubię proste, klasyczne ciasta, w którym jedynym szaleństwem jest polewa lub lukier. Dzisiejsze ciasto to kolejna propozycja na smaczny placek, którego smak dobrze znamy z Polski.

Mak, który do niego użyłam można kupić w Norwegii w sklepach prowadzonych przez obcokrajowców, w norweskich sklepach także go znajdziecie, ale zazwyczaj w bardzo małych za to drogich porcjach. Przepis jest bardzo prostu ponieważ maku nie musimy mielić ani namaczać, a przygotowanie ciasta zajmie Wam mniej niż nagrzanaie piekarnika ;)

Makowiec

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3-4 łyżki mleka
  • 100 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 80 g suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli

 

Makowiec
Makowiec

 

Przygotowanie:

Masło rozpuściłam w garnuszku, dodałam do niego od razu cukier i mleko i mieszałam do rozpuszczenia cukru. Odstawiłam do wystygnięcia. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka lekko rozkłóciłam widelcem. Do piany dodałam, mak, proszek, cukier z wanilią, żółtka,oraz przestudzone masło. Wymieszałam wszystko delikatnie łyżką. Ciasto wlałam do małej formy (można do keksówki). Piekłam je 45 min. w 175 stopniach. Po ostygnięciu ciasta polałam je polewą czekoladową. Będzie tu także pasował lukier lub polewa owocowa.

Makowiec
Makowiec

Smacznego!

Przepis z portalu kotlet.tv, zdjęca i opis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.


❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok