Kuchnia
Ciastka "Omlety"

Przepis na omleciki wpadł mi w oko w internecie i od razu miałam ochotę poczuć smak tych ciastek.
Pamiętam je dobrze z Polski, choć nie smakowałam chyba od dzieciństwa. Aż do teraz, kiedy okazało się, że zrobienie ich je banalnie proste. Spróbujcie koniecznie, są lekkie i przepyszne.

Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
- 100 ml śmietanki i 100 g mascarpone plus ewentualnie 1 łyżka cukru
- świeże owoce np. truskawki, borówki
Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodałam cukier. Następnie dodałam żółtka i wymieszałam na najmniejszych obrotach miksera, potem dodałam mąkę i znów przemieszałam. Gotową masę nakładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - uformowałam płaskie 4 krążki (ok. 10 cm.). Piekłam je w 180 stopniach przez 12 min.


Upieczone krążki, jeszcze ciepłe zgięłam delikatnie na pół i położyłam tak, aby nie powróciły do poprzedniego kształtu. Po ostygnięciu napełniłam je ubitą śmietaną z mascarpone i owocami, posypałam cukrem pudrem. Pycha :)
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl, zdjęcia i wykonanie: Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii

To może Cię zainteresować