Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Ciastka "Omlety"

Katarzyna Smól

20 czerwca 2015 06:45

Kopiuj link
Ciastka


Przepis na omleciki wpadł mi w oko w internecie i od razu miałam ochotę poczuć smak tych ciastek.

Pamiętam je dobrze z Polski, choć nie smakowałam chyba od dzieciństwa. Aż do teraz, kiedy okazało się, że zrobienie ich je banalnie proste. Spróbujcie koniecznie, są lekkie i przepyszne.


Ciastka omlety

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml śmietanki i 100 g mascarpone plus ewentualnie 1 łyżka cukru
  • świeże owoce np. truskawki, borówki

Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodałam cukier. Następnie dodałam żółtka i wymieszałam na najmniejszych obrotach miksera, potem dodałam mąkę i znów przemieszałam. Gotową masę nakładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - uformowałam płaskie 4 krążki (ok. 10 cm.). Piekłam je w 180 stopniach przez 12 min.

Ciastka omlety
Ciastka omlety

Upieczone krążki, jeszcze ciepłe zgięłam delikatnie na pół i położyłam tak, aby nie powróciły do poprzedniego kształtu. Po ostygnięciu napełniłam je ubitą śmietaną z mascarpone i owocami, posypałam cukrem pudrem. Pycha :)


Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl, zdjęcia i wykonanie: Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii

 
❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok