Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Ciasteczka z kolorowymi groszkami

Katarzyna Smól

31 maja 2014 06:36

Udostępnij
na Facebooku
Ciasteczka z kolorowymi groszkami


Wśród łakoci, które znajdujemy na norweskich półkach sklepowych, są uwielbiane przez moje dzieci ciasteczka z kolorowymi groszkami. Ale najwięcej frajdy jest wtedy, kiedy robimy je sami w domu, takie ciasteczka smakują najlepiej




Robię je w dwóch wersjach, jedna jest bardziej maślana, a ciasteczka kruche, druga, którą dziś Wam przedstawiam to wersja migdałowa. Polecam skosztować jeszcze ciepłe, są wtedy mięciutkie i rozpływają się w ustach :) Po ostudzeniu twardnieją, ale nadal pozostają bardzo smaczne.

Składniki:


- 2 i ½ szklanki mąki

- 100 g migdałów bez skórki zmielonych na mączkę

- 2 łyżki stopionego masła

- ¾ szklanki mleka

- ½ szklanki cukru

- 1 jajko i 1 żółtko

- czubata łyżeczka proszku do pieczenia

- kolorowe groszki czekoladowe w ilości i kolorach wedle uznania


ciasteczka



Wszystkie składniki zmieszać (ja pomogłam sobie mikserem), ciasto powinno być gęste dlatego mleko dolewajcie partiami, aby nie wyszło zbyt rzadkie. Powinno dać się formować w dłoniach. 2 blachy do pieczenia wyłożyłam papierem. Łyżką nakładam porcje ciasta, a następnie mokrą dłonią formowałam płaskie okragłe ciastka (na jednej blaszcze wyszło 12 ciasteczek). Na każde ciastko układałam po kilka groszków, które lekko wciskałam w ciasto. Ciastka piekłam w 170 stopniach 20-25  min., jeśli użyjecie termoobiegu ciasteczka łatwiej się przyrumienią i będziecie mogli upiec obie porcje jednocześnie.

Przepis pochodzi ze strony Niebo na talerzu.



ciasteczka


Zapraszam na moją stronę na facebooku.




Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok