Kuchnia
Ciasteczka z kolorowymi groszkami

Wśród łakoci, które znajdujemy na norweskich półkach sklepowych, są uwielbiane przez moje dzieci ciasteczka z kolorowymi groszkami. Ale najwięcej frajdy jest wtedy, kiedy robimy je sami w domu, takie ciasteczka smakują najlepiej
Robię je w dwóch wersjach, jedna jest bardziej maślana, a ciasteczka kruche, druga, którą dziś Wam przedstawiam to wersja migdałowa. Polecam skosztować jeszcze ciepłe, są wtedy mięciutkie i rozpływają się w ustach :) Po ostudzeniu twardnieją, ale nadal pozostają bardzo smaczne.
Składniki:
- 2 i ½ szklanki mąki
- 100 g migdałów bez skórki zmielonych na mączkę
- 2 łyżki stopionego masła
- ¾ szklanki mleka
- ½ szklanki cukru
- 1 jajko i 1 żółtko
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- kolorowe groszki czekoladowe w ilości i kolorach wedle uznania

Wszystkie składniki zmieszać (ja pomogłam sobie mikserem), ciasto powinno być gęste dlatego mleko dolewajcie partiami, aby nie wyszło zbyt rzadkie. Powinno dać się formować w dłoniach. 2 blachy do pieczenia wyłożyłam papierem. Łyżką nakładam porcje ciasta, a następnie mokrą dłonią formowałam płaskie okragłe ciastka (na jednej blaszcze wyszło 12 ciasteczek). Na każde ciastko układałam po kilka groszków, które lekko wciskałam w ciasto. Ciastka piekłam w 170 stopniach 20-25 min., jeśli użyjecie termoobiegu ciasteczka łatwiej się przyrumienią i będziecie mogli upiec obie porcje jednocześnie.
Przepis pochodzi ze strony Niebo na talerzu.

Zapraszam na moją stronę na facebooku.

To może Cię zainteresować
13