Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Ciasteczka renifery

agnieszka.kujawa@mojanorwegia.pl

06 grudnia 2014 06:15

Kopiuj link
Ciasteczka renifery


W tym tygodniu prezentujemy Wam przepis na ciekawe świąteczne słodkości.  

Te ciasteczka nie są autorskim przepisem. Kiedy moje dzieci zobaczyły je w internecie nie było mowy o żadnych modyfikacjach, miały być dokładnie takie same :) Mieliśmy przy tym wiele zabawy. Przepis jest godny polecenia, więc chętnie się nim z Wami dzielę :) Z nimi na pewno poczujecie świąteczną atmosferę.

Składniki: 

- 180 g zimnego masła 
- 150 g cukru 
- 350 g mąki 
- 1 jajko 
- 1 żółtko 
- 1 łyżeczka cukru waniliowego 
- szczypta soli 

słodkie renifery
fot. Katarzyna Smól

Do dekoracji: 

- 50 g gorzkiej czekolady 
- czerwone groszki 

Masło posiekałam nożem, następnie dodałam je do pozostałych składników i wymieszałam wszystko razem. Na koniec zagniotłam ciasto rękoma aż wszystkie składniki się połączyły. Uformowałam gładką kulę i włożyłam ciasto do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na grubość ok. 3 mm. W cieście wycięłam kółka szklanką. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam je ok. 12 min. w 180 stopniach na złoty kolor. Kiedy ostygły udekorowałam je rozpuszczoną czekoladą - najpierw robiłam małą kropkę, na którą przyklejałam czerwony groszek. Potem końcówką wykałaczki malowałam poroża oraz oczy. 

Smacznego! 

Przepis pochodzi z portalu www.mojewypieki.com

wypieczone ciasteczka

fot. Katarzyna Smól


zdjęcie: Katarzyna Smól

❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok