Kuchnia
Ciasteczka renifery

W tym tygodniu prezentujemy Wam przepis na ciekawe świąteczne słodkości.
Te ciasteczka nie są autorskim przepisem. Kiedy moje dzieci zobaczyły je w internecie nie było mowy o żadnych modyfikacjach, miały być dokładnie takie same :) Mieliśmy przy tym wiele zabawy. Przepis jest godny polecenia, więc chętnie się nim z Wami dzielę :) Z nimi na pewno poczujecie świąteczną atmosferę.
Składniki:
- 180 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 350 g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli

fot. Katarzyna Smól
Do dekoracji:
- 50 g gorzkiej czekolady
- czerwone groszki
Masło posiekałam nożem, następnie dodałam je do pozostałych składników i wymieszałam wszystko razem. Na koniec zagniotłam ciasto rękoma aż wszystkie składniki się połączyły. Uformowałam gładką kulę i włożyłam ciasto do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na grubość ok. 3 mm. W cieście wycięłam kółka szklanką. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam je ok. 12 min. w 180 stopniach na złoty kolor. Kiedy ostygły udekorowałam je rozpuszczoną czekoladą - najpierw robiłam małą kropkę, na którą przyklejałam czerwony groszek. Potem końcówką wykałaczki malowałam poroża oraz oczy.

fot. Katarzyna Smól
zdjęcie: Katarzyna Smól

Reklama
To może Cię zainteresować