Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Chlebek ziemniaczano-cebulowy – pyszny dodatek do sałatek i zup

Katarzyna Smól

23 kwietnia 2016 07:00

Udostępnij
na Facebooku
Chlebek ziemniaczano-cebulowy – pyszny dodatek do sałatek i zup

Chlebek ziemniaczano-cebulowy może być dobrym dodatkiem do zup kremów fot. Katarzyna Smól

Chlebek ziemniaczano-cebulowy świetnie smakuje na ciepło i po ostudzeniu, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Jeżeli potrzebujecie odmiany od zwykłego pieczywa, wypróbujcie dzisiejszy przepis.

Składniki:

– 2 średnie ziemniaki (150 g)
– 150 mąki pszennej
– 1 mała cebula
– 2 łyżki startego parmezanu (najlepiej startego na płatki)
– 1 jajko
– 2 łyżki mleka
– 1 czubata łyżka musztardy
– szczypta pieprzu kajeńskiego
– szczypta tymianku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na maśle do chrupkości. Ziemniaki obieram i ścieram na dużych oczkach. Do ziemniaków dodaję przyprawy i zioła. Mieszam. Dodaję mąkę, roztrzepane jajko, mleko, cebulę i parmezan. Wszystko mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuję okrągły bochenek (uwaga: ciasto mocno się klei). Na wierzch kładę kilka płatków parmezanu. Chlebek piekę w 180 stopniach przez 45 min.
Chlebek sprawdza się również jako dodatek do sałatek
Chlebek sprawdza się również jako dodatek do sałatek
fot. Katarzyna Smól
Chlebek smakuje dobrze również na ciepło
Chlebek smakuje dobrze również na ciepło
fot. Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok