Chlebek ziemniaczano-cebulowy może być dobrym dodatkiem do zup kremów
fot. Katarzyna Smól
Chlebek ziemniaczano-cebulowy świetnie smakuje na ciepło i po ostudzeniu, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Jeżeli potrzebujecie odmiany od zwykłego pieczywa, wypróbujcie dzisiejszy przepis.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na maśle do chrupkości. Ziemniaki obieram i ścieram na dużych oczkach. Do ziemniaków dodaję przyprawy i zioła. Mieszam. Dodaję mąkę, roztrzepane jajko, mleko, cebulę i parmezan. Wszystko mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuję okrągły bochenek (uwaga: ciasto mocno się klei). Na wierzch kładę kilka płatków parmezanu. Chlebek piekę w 180 stopniach przez 45 min.
Chlebek sprawdza się również jako dodatek do sałatek
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.