Kuchnia
Chlebek ziemniaczano-cebulowy – pyszny dodatek do sałatek i zup

Chlebek ziemniaczano-cebulowy może być dobrym dodatkiem do zup kremów fot. Katarzyna Smól
Chlebek ziemniaczano-cebulowy świetnie smakuje na ciepło i po ostudzeniu, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Jeżeli potrzebujecie odmiany od zwykłego pieczywa, wypróbujcie dzisiejszy przepis.
Składniki:
– 2 średnie ziemniaki (150 g)
– 150 mąki pszennej
– 1 mała cebula
– 2 łyżki startego parmezanu (najlepiej startego na płatki)
– 1 jajko
– 2 łyżki mleka
– 1 czubata łyżka musztardy
– szczypta pieprzu kajeńskiego
– szczypta tymianku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 150 mąki pszennej
– 1 mała cebula
– 2 łyżki startego parmezanu (najlepiej startego na płatki)
– 1 jajko
– 2 łyżki mleka
– 1 czubata łyżka musztardy
– szczypta pieprzu kajeńskiego
– szczypta tymianku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na maśle do chrupkości. Ziemniaki obieram i ścieram na dużych oczkach. Do ziemniaków dodaję przyprawy i zioła. Mieszam. Dodaję mąkę, roztrzepane jajko, mleko, cebulę i parmezan. Wszystko mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuję okrągły bochenek (uwaga: ciasto mocno się klei). Na wierzch kładę kilka płatków parmezanu. Chlebek piekę w 180 stopniach przez 45 min.

Reklama
To może Cię zainteresować
13