Chleb z muesli

Chleb może smakować za każdym razem inaczej, wszystko zależy od tego jakiego rodzaju muesli użyjecie - jeśli będą w nim suszone owoce nabierze słodkiego smaku, jeśli z orzechami będzie dodatkowo chrupiący itd. Polecam wybierać muesli, które składa się tylko z ziaren, płatków, owoców, orzechów, bez dodatku cukru lub innych zupełnie zbędnych składników
Składniki:
- 210 ml wody z mlekiem (pół na pół);
- 210 g mąki pszennej;
- 40 g mąki żytnie;
- 2 łyżeczki suchych drożdży (niebieskich);
- 1 łyżeczka soli;
- 1 czubata łyżka masła;
- 1 łyżka miodu;
- 80 g muesli.

Przygotowanie:
W opcji pieczenia w maszynie: drożdże mieszam z łyżką mąki i kilkoma łyżkami wody. Pozostałe składniki umieszczam w misie maszyny, dodaję rozrobione drożdże, ustawiam program podstawowy.W opcji pieczenia w piekarniku: drożdże mieszam z łyżką mąki i kilkoma łyżkami wody. Pozostałe składniki mieszam, dodaję rozrobione drożdże, wyrabiam kilka minut (można łyżką, bo ciasto jest lepkie). Odstawiam na ok. godzinę do wyrastania. Następnie przekładam ciasto do małej foremki (ok. 18 cm.) wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami i ponownie odstawiam do wyrastania na ok. 40 min.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 3-40 min. Piekarnik można przed pieczeniem spryskać wodą, dzięki temu skórka chleba będzie bardziej chrupiąca.
Smacznego
Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.
zdjęcie: Katarzyna Smól

Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.