Kuchnia
Chleb z kakao

Dziś kolejny przepis na chleb. Jest to chleb pszenno-żytni na drożdżach. Nazywam go chlebem "oszukanym" bo swoją ciemną barwę zawdzięcza kakao.
Obok karmelu to jeden z trików piekarzy, aby chleb był ciemny, a smakował jak jasny, miałam ochotę przekonać się czy to działa. Efekt okazał się bardzo smaczny. Polecam go spróbować i rozkoszować się domowym chlebem.

Składniki:
- 155 g mąki żytniej jasnej
- 90 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki pszennej (nie musi być chlebowa)
- 40 g płatków owsianych
- 75 g bułki tartej (w Norwegii jest to chleb tarty)
- 1 i 1/2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki kminku w ziarnach
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 7 g suchych drożdży (pół saszetki)
- 1 łyżka ciemnego syropu cukrowego lub melasy
- 2 łyżki oleju
- 360 g letniej wody
Przygotowanie:
Drożdże łączę z łyżką mąki i 2 łyżkami letniej wody. Osobno mieszam wszystkie składniki suche, do nich dodaję rozrobione drożdże oraz składniki mokre. Mieszam i wyrabiam kilka minut, ciasto lekko się lepi.
Gotowe wkładam do dużej natłuszczonej misy i przykrywam ściereczką, odstawiam do wyrastania na godzinę lub dłużej, powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto przekładam do keksówki (26cmx12cm), którą smaruję masłem i obsypuję otrębami.
Odstawiam ciasto do dalszego wyrastania na około 30 min. Wyrośnięty chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1 godz. Ostatnie 15 minut można chleb piec bez formy, będzie miał bardziej chrupiącą i wypieczoną skórkę.

Smacznego!
Przepis pochodzi z portalu przepisnachleb.pl, zdjęcia i opis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.

Reklama
To może Cię zainteresować