Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Chleb na zakwasie z prażonymi płatkami owsianymi

Katarzyna Smól

29 marca 2014 06:00

Udostępnij
na Facebooku
6
Chleb na zakwasie z prażonymi płatkami owsianymi


Chciałabym Was zachęcać do przygody z zakwasem przedstawiając sprawdzony przepis na pyszny chleb. Tym razem jest to chleb z płatkami owsianymi.


Można go upiec w foremce lub uformować bochenek. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt wspaniały - miękki, lekko wilgotny miąższ, chrupiąca skórka i piękny zapach świeżego pieczywa w cały domu. Polecam :)

Składniki na 2 bochenki:

- 120 g żytniego zakwasu
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam tej na z zdjęciu z otrębami)
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 450 g wody
- 1-2 łyżeczki miodu lub syropu cukrowego (ja użyłam ciemnego)
- 1 łyżka soli
- 40 g płatków owsianych

chleb


Na suchej patelni uprażyłam płatki owsiane, odstawiłam do przestudzenia. Z drożdży zrobiłam zaczyn (użyłam suchych więc nie musiałam czekać aż wyrosną). Zakwas wymieszałam z wodą, następnie dodałam mąki, syrop i drożdże. Kilka minut mieszałam składniki, po czym dodałam płatki i sól, znów mieszałam-wyrabiałam kilka minut. Nastęnie włożyłam ciasto do naoliwionej miski, przykryłam i dostawiałam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godz.

chleb


 Kiedy ciasto podwoiło swoją objęność, podzieliłam je na 2 części. Z jednej uformowałam bochenek i włożyłam do namączonego koszyczka, drugą część włożyłam do nasmarowanej masłem keksówki (23 cm.) Odłożyłam chlebki do wyrastania na kolejne 2 godziny.
Kiedy były gotowe do pieczenia, nagrzałam piekarnik do 250 stopni wraz z naczyniem z wodą, aby w piekarniku powstała para, które nada chrupkości skórce. Zaraz po włożeniu bochenków do piekarnika, zmniejszyłam temperaturę do 225 stopni, naczynie z wodą zostało w piekarniku do końca. Pieczenie trwało ok. 30 min. Po wyjęciu bochenków studziłam je na kratce, ten z keksówki bez formy.
 


chleb


Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com


Zapraszam na stronę https://www.facebook.com/mojegotowaniewnorwegii

Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Joan Ci

28-09-2014 09:44

Mąka vinjett jest tylko w Ica i Coop, tak mówią na stronie producenta Regal i rzeczywiście tam ja znalazłam. W innych sklepach (kiwi,rema,bunnpris,rimi) jej nie było

Joan Ci

26-09-2014 21:22

Pytanie nieaktualne, już znalazłam

Anna Bak

26-09-2014 21:18

JoanCi napisał:
A gdzie można kupić mąkę chlebowa taka jak na zdjęciu?

Nie domyslilas sie, ze w spozywczym (dziale) ?
Rema1000, Kiwi, Rimi, Ica, Meny, Spar....id

Joan Ci

26-09-2014 21:13

A gdzie można kupić mąkę chlebowa taka jak na zdjęciu?

EdytaSosinska napisał:
bo bez drozdzy taki chleb musial by dlugo spoczywac by wyrosnąc nawet 5 dni. A tak to przyspiesza to ten caly proces.
Ale zakwas to też drożdże ...
A możem siem mylam ...!?

Edith S

29-03-2014 22:20

bo bez drozdzy taki chleb musial by dlugo spoczywac by wyrosnąc nawet 5 dni. A tak to przyspiesza to ten caly proces.

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok