Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

6
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Chałwowy sernik

Katarzyna Smól

11 października 2014 07:44

Udostępnij
na Facebooku
2
Chałwowy sernik


Dziś mam dla Was przepis na deser, który w Norwegii wymaga trochę zachodu. Jest jednak tego warty!


Po pierwsze dlatego, że mowa tu o serniku, do którego potrzebujemy twarogu. Na jego brak w Norwegii mam dwa sposoby - robię go sama, albo zastępuję jogurtem i mascarpone. Druga przeszkoda to bardzo ważny składnik jakim jest chałwa. Wiem jednak od Was, że często zaopatrujecie się w sklepach prowadzonych przez obcokrajowców i tam można znaleźć takie delicje. Tak zrobiłam i ja. A piszę o tym serniku, ponieważ jest obłędnie pyszny i musiałam się w końcu nim z Wami podzielić :)


Składniki na spód sernika:

  • 110 g herbatników;
  • 40 g masła.
Sernik chałwowy

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu zmielonego, kremowego;
  • 500 g mascarpone;
  • 5 jajek;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 250 g chałwy (podstawowej sezamowej lub waniliowej).
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Składniki na polewę:

  • 150 chałwy;
  • 5 łyżek mleka;
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Sernik chałwowy


Herbatniki mielę na bardzo drobno, prawie piasek np. w blenderze, czasami przez woreczek miażdżę tłuczkiem do mięsa. Dodaję miękkie masło i tworzę zwartą masę, którą wykładam dno okrągłej formy (23 cm). Dobrze dociskam i wyrównuję i podpiekam w piekarniku przez 10 min. w 180 stopniach.

Jajka krótko ucieram w cukrem, dodaję do nich pozostałe składniku i mieszam tylko do połączenia składników, tak aby zbędnie nie napuszyć masy. Wylewam ją na podpieczony spód. Temperaturę piekarnika zmniejszam do 150 stopni i piekę przez godzinę.

Po upieczeniu sernik studzę stopniowo - 10 min. w wyłączonym piekarniku, potem w otwartym, dopiero kiedy temperatura w piekarniku wyrównuje się z temperaturą powietrza wyciągam sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu robię polewę. Wszystkie składniki podgrzewam i rozpuszczam w garnuszku i kiedy się połączą i lekko przestygną, polewam sernik. Warto go schłodzić w lodówce, aby polewa się ścięła.

Sernik chałwowy


Sernik jest niezwykle delikatny, ma oryginalny smak, żadnych problemów z krojeniem. Ideał :)
Przepis pochodzi z bloga www.wypiekizpasja.blox.pl, dla Mojej Norwegii przygotowała go Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.

zdjęcie: Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Jest specjalny ser do wypiekow - bake ost - mozna go kupic w Rema1000 lub Rimi.

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok