Kuchnia
Chałwowy sernik
2

Dziś mam dla Was przepis na deser, który w Norwegii wymaga trochę zachodu. Jest jednak tego warty!
Po pierwsze dlatego, że mowa tu o serniku, do którego potrzebujemy twarogu. Na jego brak w Norwegii mam dwa sposoby - robię go sama, albo zastępuję jogurtem i mascarpone. Druga przeszkoda to bardzo ważny składnik jakim jest chałwa. Wiem jednak od Was, że często zaopatrujecie się w sklepach prowadzonych przez obcokrajowców i tam można znaleźć takie delicje. Tak zrobiłam i ja. A piszę o tym serniku, ponieważ jest obłędnie pyszny i musiałam się w końcu nim z Wami podzielić :)
Składniki na spód sernika:
- 110 g herbatników;
- 40 g masła.

Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu zmielonego, kremowego;
- 500 g mascarpone;
- 5 jajek;
- 1/2 szklanki cukru;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 250 g chałwy (podstawowej sezamowej lub waniliowej).
Składniki na polewę:
- 150 chałwy;
- 5 łyżek mleka;
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej.

Herbatniki mielę na bardzo drobno, prawie piasek np. w blenderze, czasami przez woreczek miażdżę tłuczkiem do mięsa. Dodaję miękkie masło i tworzę zwartą masę, którą wykładam dno okrągłej formy (23 cm). Dobrze dociskam i wyrównuję i podpiekam w piekarniku przez 10 min. w 180 stopniach.
Jajka krótko ucieram w cukrem, dodaję do nich pozostałe składniku i mieszam tylko do połączenia składników, tak aby zbędnie nie napuszyć masy. Wylewam ją na podpieczony spód. Temperaturę piekarnika zmniejszam do 150 stopni i piekę przez godzinę.
Po upieczeniu sernik studzę stopniowo - 10 min. w wyłączonym piekarniku, potem w otwartym, dopiero kiedy temperatura w piekarniku wyrównuje się z temperaturą powietrza wyciągam sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu robię polewę. Wszystkie składniki podgrzewam i rozpuszczam w garnuszku i kiedy się połączą i lekko przestygną, polewam sernik. Warto go schłodzić w lodówce, aby polewa się ścięła.

Sernik jest niezwykle delikatny, ma oryginalny smak, żadnych problemów z krojeniem. Ideał :)
Przepis pochodzi z bloga www.wypiekizpasja.blox.pl, dla Mojej Norwegii przygotowała go Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.
zdjęcie: Katarzyna Smól
To może Cię zainteresować
13
11-10-2014 23:06
4
0
Zgłoś