Kredyt konsumencki w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Refinansiering w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Bułki do hamburgerów Kuchnia
Katarzyna Smól 02 stycznia 2016
08:00

Bułki do hamburgerów

1
Skomentuj
Katarzyna Smól
Kto z nas choć raz nie miał ochoty na hamburgera? Jednak jeśli już jeść fast-food, to domowej roboty. Dziś przepis na bułki do hamburgerów.
Jeśli już jeść fast-food, to najlepiej domowy. Od czasu do czasu nabieram ochoty na hamburgera. Najsłabszym ogniwem tego dania bywają bułki, te kupowane w sklepie nie wchodzą w grę, polecam więc upiec je samemu w domu.
Reklama

Składniki:

- 1 szklanka ciepłej wody
- 2/3 szklanki mleka w proszku (może być dla dzieci, modyfikowane, w Norwegii jest znacznie tańsze)
- 3 łyżki roztopionego, ostudzonego masła
- 2 łyżeczki cukru
-12 g świeżych drożdży lub 6 g suchych
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej

 plus:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek oraz sezam do posypania bułek
Bułki do hamburgerów najlepiej upiec samemu.
Bułki do hamburgerów najlepiej upiec samemu. Fot. Katarzyna Smól

Sposób wykonania:

Ciepłą wodę mieszam z mlekiem, drożdżami, cukrem, masłem i odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję jajka, sól, mąkę i wyrabiam ciasto. Gotowe elastyczne ciasto odkładam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto lekko wyrabiam i dzielę na 10 części. Z każdej formuję bułeczkę. Układam je na blasze w odstępach, bo sporo urosną. Uformowane bułeczki przed pieczeniem odstawiam na 30 minut, żeby podrosły, po czym ich wierzch smaruję jajkiem z mlekiem i posypuję sezamem. Piekę ok. 15 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

 Przepis pochodzi z bloga Pracownia Wypieków
Jeśli już jeść fast-food, to tylko domowej roboty.
Jeśli już jeść fast-food, to tylko domowej roboty. Fot. Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych
Słowik
Słowik 02-01-2016 19:59

burger własnego wyrobu, smak nie do przebicia.

2
Odpowiedz
Zgłoś komentarz

Bliżej nas