Kuchnia
Brzoskwiniowa tarta

W składzie znajdziecie cynamon, dojrzałe w słońcu brzoskwinie i nektarynki oraz mąkę pełnoziarnistą. Całość jest oczywiście bardzo smakowita, najlepsza na ciepło np. z lodami lub bitą śmietaną.

Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (hvete grov);
- 120 g zimnego masła;
- 3 łyżki cukru pudru;
- szczypta soli;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 5 łyżek zimnej wody.

Składniki na nadzienie:
- 2 brzoskwinie;
- 2 nektarynki;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 4 łyżki cukru;
- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego z przetartymi owocami;
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka;
- 2 łyżki brązowego cukru.

Przygotowanie:
Zagniatam ciasto, najpierw siekam wszystkie składniki nożem, potem zagniatam dłońmi, staram się, aby to trwało krótko, wtedy ciasto będzie bardziej kruche. Formuję je w kulę i wkładam na godzinę do lodówki.
Brzoskwinie i nektarynki obieram ze skóry i kroję na grube kawałki. Cynamon, mąkę i cukier mieszam i obtaczam w tej mieszance owoce.
Schłodzone ciasto na tartę rozwałkowuję na wielkość ok. 30 cm. Placek przekładam na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układam płasko owoce zostawiając kilka centymetrów od brzegu. Te wolne brzegi zawijam na owoce.
Brzegi tary smaruję jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypuję cukrem. Piekę 45 min. w 190 stopniach. Po upieczeniu jeszcze ciepłe owoce smaruję dżemem.
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.pl, przygotowała go Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.
zdjęcie: Katarzyna Smól
Reklama

To może Cię zainteresować
1