Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Brzoskwiniowa tarta

Katarzyna Smól

02 sierpnia 2014 06:48

Kopiuj link
Brzoskwiniowa tarta

Dziś mam dla Was sprawdzony przepis na słoneczną brzoskwiniową tartę. Sposób na jej przygotowanie jest bardzo prosty i nie wymaga posiadania specjalnej foremki do tart.



W składzie znajdziecie cynamon, dojrzałe w słońcu brzoskwinie i nektarynki oraz mąkę pełnoziarnistą. Całość jest oczywiście bardzo smakowita, najlepsza na ciepło np. z lodami lub bitą śmietaną. 


Brzoskwiniowa tarta


Składniki na ciasto:


- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (hvete grov);

- 120 g zimnego masła;

- 3 łyżki cukru pudru;

- szczypta soli;

- 1 łyżeczka cynamonu;

- 5 łyżek zimnej wody.

Brzoskwiniowa tarta


Składniki na nadzienie:


- 2 brzoskwinie;

- 2 nektarynki;

- 2 łyżeczki cynamonu;

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;

- 4 łyżki cukru;

- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego z przetartymi owocami;

- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka;

- 2 łyżki brązowego cukru.

Brzoskwiniowa tarta


Przygotowanie:


Zagniatam ciasto, najpierw siekam wszystkie składniki nożem, potem zagniatam dłońmi, staram się, aby to trwało krótko, wtedy ciasto będzie bardziej kruche. Formuję je w kulę i wkładam na godzinę do lodówki.

Brzoskwinie i nektarynki obieram ze skóry i kroję na grube kawałki. Cynamon, mąkę i cukier mieszam i obtaczam w tej mieszance owoce.

Schłodzone ciasto na tartę rozwałkowuję na wielkość ok. 30 cm. Placek przekładam na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układam płasko owoce zostawiając kilka centymetrów od brzegu. Te wolne brzegi zawijam na owoce.

Brzegi tary smaruję jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypuję cukrem. Piekę 45 min. w 190 stopniach. Po upieczeniu jeszcze ciepłe owoce smaruję dżemem.  

 
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.pl, przygotowała go Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii. 
zdjęcie: Katarzyna Smól

 

❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok