Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Brioszki – drożdżowe bułeczki, które można podawać z dowolnymi dodatkami

Katarzyna Smól

09 kwietnia 2016 07:00

Udostępnij
na Facebooku
Brioszki – drożdżowe bułeczki, które można podawać z dowolnymi dodatkami

Francuski pomysł w norweskiej kuchni - prezentujemy przepis na przepyszne brioszki fot. Katarzyna Smól

Tym razem w naszej kuchni odrobina francuskich akcentów. Dziś pokażemy Wam, jak przygotować brioszki – ciasto drożdżowe w kształcie bułeczek.
Brioszki to mięciutkie, drożdżowe bułeczki pieczone i ułożone ciasno obok siebie. Dziś podaję przepis podstawowy na ciasto, czyli bez nadzienia ani innych dodatków. Gdybyście jednak skusili się na zmiany w przepisie, to brioszki są równie smaczne, jeśli nadziejemy je domowymi przetworami, polejemy miodem, czy dodamy odrobinę cynamonu.

Składniki:

–500 g mąki pszennej
– 50 g świeżych drożdży (w Norwegii to 1 kostka)
– 50 g cukru + 1 łyżeczka cukru z wanilią
– 200 ml mleka
– 100 g roztopionego masła
– 3 jajka
– szczypta soli
– jajko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek.
Bułeczki ułożone w tortownicy dobrze jest odstawić jeszcze na 30 min, staną się dzięki temu bardziej puszyste
Bułeczki ułożone w tortownicy dobrze jest odstawić jeszcze na 30 min, staną się dzięki temu bardziej puszyste Źródło: fot. Katarzyna Smól

Sposób przygotowania:

Pracę rozpoczynam od zrobienia zaczynu. Kruszę drożdże, mieszam je z cukrem, dodaję łyżkę mąki oraz ciepłe, ale nie gorące mleko. Wszystko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kiedy zaczyn podrośnie, dodaję go do mąki razem z jajkami i solą. Krótko wyrabiam do połączenia składników, a następnie dodaję rozpuszczone przestudzone masło, wyrabiam dalej kilka minut. Gotową masę odkładam w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.

Po około godzinie cisto jest gotowe. Krótko je wyrabiam, potem dzielę na ok. 16 części. Z każdej formuję kulę. Kule drożdżowe układam ciasno obok siebie w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcecie nadziać bułeczki np. marmoladą (dżemu nie polecam, może wypłynąć), to z każdej części uformujcie najpierw placuszek, na środek nałóżcie łyżeczkę nadzienia, po czym sklejcie placek i uformujcie kulę.

Bułeczki ułożone w tortownicy odstawiam jeszcze na 30 min, staną się dzięki temu bardziej puszyste. Przed pieczeniem smaruję je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Potem piekę je w 180 stopniach przez ok. 30 min.

Smacznego!
Brioszki można podawać również z domową marmoladą lub miodem
Brioszki można podawać również z domową marmoladą lub miodem Źródło: fot. Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok