Biszkoptowe naleśniki

Składniki:

Białka oddzieliłam od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubiłam pianę. Do miski wsypałam mąkę, cukier, dodałam mleko i żółtka i wymieszałąm mikserem. Na koniec dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam. Dużą i wysoką patelnię (najlepiej żeliwną lub żaroodporną) rozgrzałam z olejem, następnie wylałam całą masę i na wierzch wsypałam owoce.
fot. Katarzyna Smól
Smażyłam naleśnik przez chwilę na dużym ogniu, następnie zmniejszyłam moc palnika a patelnię nakryłam pokrywką. W oryginalnym przepisie jest instrukcja, aby smażyć naleśnik w ten sposób ok. 12-15 min. Tak zrobiłam, ale po ok. 10 min. przewróciłam naleśnik na drugą stronę. Sądzę, że to czy trzeba przewracać naleśnik, czy nie, zależy od jakości patelni. Gotowego naleśnika posypałam cukrem pudrem. Jest smaczny także na zimno.
fot. Katarzyna Smól
fot. Katarzyna Smól
Smacznego.
Autorką tekstu i zdjęć jest Katarzyna Smól.
To może Cię zainteresować
15-08-2015 19:04
1
0
Zgłoś