Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Biszkoptowe naleśniki

Katarzyna Smól

08 sierpnia 2015 07:51

Udostępnij
na Facebooku
1
Biszkoptowe naleśniki


Dziś przepis, na który trafiłam w polskim kwartalniku Sielska Kuchnia. Nazwa smakołyku to "Tradycyjny naleśnik", ale w mojej kuchni pojawił się po raz pierwszy.

To nic innego jak zrobienie ciasta na naleśniki biszkoptowe i wylanie całego ciasta na patelnię. Można powiedzieć, że to naleśnik dla leniwych ;) Właściwie w kilkanaście minut otrzymałam ciasto do kawy. Miłe doświadczenie warte powtórzenia :)

 

Składniki:


- 4 jajka
- 150 g mąki
- 200 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią, ewentualnie ulubiony aromat, który dodajecie do ciasta
- ok. 50-100 g owoców (u mnie truskawki, maliny i jagody)
- 2-3 łyżki oleju
- szczypta soli

Naleśniki
fot. Katarzyna Smól

 

Białka oddzieliłam od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubiłam pianę. Do miski wsypałam mąkę, cukier, dodałam mleko i żółtka i wymieszałąm mikserem. Na koniec dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam. Dużą i wysoką patelnię (najlepiej żeliwną lub żaroodporną) rozgrzałam z olejem, następnie wylałam całą masę i na wierzch wsypałam owoce. 

Naleśniki

fot. Katarzyna Smól


Smażyłam naleśnik przez chwilę na dużym ogniu, następnie zmniejszyłam moc palnika a patelnię nakryłam pokrywką. W oryginalnym przepisie jest instrukcja, aby smażyć naleśnik w ten sposób ok. 12-15 min. Tak zrobiłam, ale po ok. 10 min. przewróciłam naleśnik na drugą stronę. Sądzę, że to czy trzeba przewracać naleśnik, czy nie, zależy od jakości patelni. Gotowego naleśnika posypałam cukrem pudrem. Jest smaczny także na zimno.

Naleśniki

fot. Katarzyna Smól


Naleśniki

fot. Katarzyna Smól


Smacznego.


Autorką tekstu i zdjęć jest Katarzyna Smól.





Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Elwira Kossak

15-08-2015 19:04

Zastanawia się jak pań odwróciła tego na leśnika;jedyne wyjście to przerzucić go na drugą rozgrzaną patelni ę. Szkoda że nic o tym nie ma w instytucji bo troszkę na zmarnowałam produktów zanim do tego doszlam. :-D Nawet wstawiłamdo piekarnika ale niestety nic z tego nie wyszło. Moim zdanie przepis niedorobiony

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok